Dierenbescherming presenteert maatregelen tegen vogelgriep

Door de vogelgriep gold lange tijd een ophokplicht voor pluimvee, maar sinds zondag mogen de kippen weer naar buiten.Beeld anp

De ophokplicht van van pluimvee is niet langer nodig, maar volgens
de Dierenbescherming blijft de vogelgriep 'een natuurverschijnsel dat steeds terug zal keren'. De organisatie heeft vandaag een plan gepresenteerd om het virus op een diervriendelijker manier aan te pakken. Tien nieuwe maatregelen, waaronder  vaccinatie en een betere uitloop voor kippen, zijn volgens de organisatie van groot belang.

"Jaarlijks worden er in Nederland een of meer pluimveebedrijven getroffen door een variant van vogelgriep", schrijft de Dierenbescherming op haar website. "Alle pluimvee op de getroffen bedrijven wordt geruimd, oftewel gedood en vernietigd, en de pluimveesector gaat weer over tot de orde van de dag." De organisatie noemt deze praktijken 'onacceptabel'.

Vorig jaar werden 322.500 kippen en 22.500 eenden geruimd, nadat in november vogelgriep was uitgebroken in Hekendorp in de provincie Utrecht. Bij de vorige vogelgriepuitbraak in 2003 werden ruim 30 miljoen kippen gedood en vernietigd.

Vaccineren
Een van de maatregelen die de organisatie voor ogen heeft is de aanpak van de grote concentraties van pluimveehouderijen rond Barneveld en Venray. De Dierenbescherming vindt dat het buitenverblijf van kippen zo moet worden ingericht, dat het niet meer aantrekkelijk is voor watervogels die het virus bij zich kunnen dragen. Daarnaast pleit de organistie voor vaccinaties en een betere uitloop voor kippen.

"Vogelgriep is een natuurverschijnsel dat steeds weer terug zal keren", schrijft de Dierenbescherming. "Nu de crisis als gevolg van de vogelgriepuitbraken in november 2014 voorbij is, wil de Dierenbescherming het gesprek met de pluimveesector en de Nederlandse en Europese overheid aangaan om dit keer wel ingrijpende maatregelen te nemen om de pluimveesector weerbaarder te maken tegen de vogelgriep. Het jaar-in-jaar-uit doden van tienduizenden kippen is geen optie."

Tien maatregelen om vogelgriep diervriendelijker aan te pakken:

1. De weerstand van pluimvee vergroten.

2. Vaccins tegen vogelgriep ontwikkelen (griepprik) en toepassen.

3. Voorkomen dat de vogelgriep door menselijk toedoen wordt verspreid.

4. Het zo diervriendelijk mogelijk weren van ratten, muizen, vogels en insecten.

5. Het buitenverblijf van kippen zo inrichten dat het niet meer aantrekkelijk is voor watervogels die het griepvirus bij zich kunnen dragen.

6. Pluimveebedrijven weghalen uit gebieden waar veel watervogels zijn en er geen nieuwe bedrijven meer laten vestigen.

7. Iets doen tegen de grote concentraties van pluimveebedrijven.

8. Verminderen van slachtoffers door stallen te verkleinen.

9. Vergroten van de opvangcapaciteit op broederijen en zogenoemde leghen-opfokbedrijven.

10. Nationaal en internationaal onder de aanbracht brengen van een diervriendelijker aanpak van vogelgriep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden