Dierenbeschermers eisen exportstop vee

Controle van de export van slachtvee. Beeld
Controle van de export van slachtvee.

Dieren moeten niet langer levend worden vervoerd naar landen buiten de EU, zoals Turkije. Dat gaan de dierenwelzijnsorganisaties Eyes on Animals, Animal Welfare Foundation en Compassion in World Farming vandaag aan de Europese Commissie vragen nadat zij wederom misstanden hebben aangetroffen. Dit meldt de krant Trouw vandaag.

Uitgedroogde en hongerige runderen, oververhitte schapen, gewonde dieren die toch op transport worden gedwongen. Het is een aantal steeds terugkerende wetsovertredingen die de dierenwelzijnsorganisaties vorige week nog filmden aan de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije.

Nauwelijks eten of drinken
"Miljoenen dieren worden in Europa heen en weer gesleept tussen verschillende landen voor een paar centen verschil", aldus Margreet Steendijk van Eyes on Animals. "Nederland is een grote speler op deze markt. Het dierenleed onder deze omstandigheden is zo extreem: dit moet stoppen."

Veel wagens zijn overbeladen, staan soms urenlang stil in intense hitte in afwachting van de grenscontrole waardoor de maximale reistijd wordt overschreden, en gedurende die wachttijd krijgen de dieren nauwelijks te eten of te drinken. Vee dat er echt slecht aan toe was, wordt toch verder getransporteerd om het aantal dieren volgens de handelspapieren 'kloppend' te houden, constateert Eyes on Animals. Slechts een minderheid van de vrachtwagens is voorzien van strobedding, voldoende eten en drinken.

Nauwelijke controle
De problemen rondom langeafstandsveetransporten zijn in het Europees Parlement een terugkerend item, maar naleving van de voorwaarden wordt nauwelijks gecontroleerd. En eenmaal buiten de EU helemaal niet meer.

De Partij voor de Dieren heeft eerder een verbod op veetransport gevraagd op tropische dagen, maar vond geen gehoor. De Kamer steunde wel de wens van de SP om het aantal misstanden bij veetransporten en het aantal langeafstandveetransporten eind dit jaar substantieel te laten dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden