Dierenarts wil zwanendrifters vleugellam maken

EMIEL HAKKENES en REDACTIE DUURZAAMHEID&NATUUR

Het is een autorit van anderhalf uur, maar dat heeft Cornel Gorsselink er graag voor over. Voor hem staat namelijk buiten kijf: van vrouwen en dieren blijf je af. Daarom is Gorsselink vanuit het Noord-Hollandse Middenmeer naar Den Haag gekomen. Hij zit op de tribune in de rechtszaal, breedgeschouderd in zwart shirt, de armen getatoeëerd. Gorsselink wijst de zaal rond. "Wij zijn allemaal gek op beesies."

De publieke tribune van de Haagse rechtbank zat gisteren vol belangstellenden die begaan zijn met het lot van dieren, in het bijzonder zwanen. Zij uitten hun solidariteit met Saskia van Rooy, jurist en (niet praktiserend) dierenarts uit Stolwijk. Al geruime tijd vraagt zij aandacht voor overtredingen van de Flora- en faunawet door zwanendrifters in het Groene Hart. Zwanendriften is het houden van zwanen in de vrije natuur. Om deze 'bezitzwanen' te onderscheiden van beschermde wilde soortgenoten worden ze geringd en wordt bij jongen een stuk van de vleugel afgeknipt. Van Rooy legde op video vast dat drifters illegaal wilde zwanen vingen, en zelf vleugels knipten terwijl alleen een dierenarts dat mag.

Met haar publiciteit wekte Van Rooy de woede van de zwanendrifters. Hun vergunning werd al opgeschort en er werden zwanen in beslag genomen. Staatsscretaris Dijksma wil het driften verbieden, en twee mannen werden tijdelijk op non-actief gesteld door het hoogheemraadschap waarvoor zij werken. Het vermoeden bestond dat ze bedrijfsmiddelen hadden gebruikt voor het illegaal vangen van zwanen om ze te verkopen.

In een kort geding eisten twee zwanendrifters gisteren dat Van Rooy ophoudt hen in een kwaad daglicht te stellen. Want neem die bedrijfsmiddelen: een ingeschakeld recherchebureau heeft niks verkeerds ontdekt en de mannen zijn weer aan het werk. Maar, stelden ze, hun eer en goede naam was intussen aangetast en ze hadden dreigementen ontvangen. Daarom zit er nu politie in de zaal, en willen ze uit de media blijven.

Van Rooy voerde aan dat die reputatieschade ondergeschikt is aan het aan de kaak stellen van misstanden. "Dat is mijn ereplicht als dierenarts." Ze stelt dat de zwanendrifters haar hebben mishandeld - daarover loopt een strafzaak. Over twee weken volgt uitspraak in het kort geding van gisteren.

Cornel Gorsselink, uitsmijter van beroep, steunt Saskia van Rooy door minstens een keer per week de zwanendrifters te observeren. Hij hoopt ze op heterdaad te betrappen op illegale bezigheden. En dan? "Dan ruk ik de kop van hun romp."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden