Dierenagent wordt allround ingezet

PVV en PvdD tevreden, andere fracties kritisch

De eerste agenten van een speciale dierenpolitie gaan vanaf eind dit jaar aan de slag. Zij gaan zich richten op het opsporen van dierenmishandeling, maar kunnen ook als het nodig is, ingezet worden voor reguliere politietaken, schrijven minister Opstelten van justitie en staatssecretaris Bleker van landbouw in een brief die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Vanaf volgende maand worden 125 agenten opgeleid. Naast dierenmishandeling, gaan zij onder meer optreden tegen dierenverwaarlozing, seks met dieren, stroperij en het aanhitsen van een dier. De dierenpolitie moet echter ook 'allround inzetbaar' zijn.

De komst van vijfhonderd animal cops was afgesproken in het regeerakkoord. Het is vooral een wens van gedoogpartner PVV. In een eerste reactie zegt PVV-Kamerlid Dion Graus tevreden te zijn met het voorstel. Dat de agenten zo nodig ook andere taken gaan uitvoeren, vindt hij logisch. Het is 'menselijk' en 'collegiaal' dat zij andere agenten helpen.

Veel fracties in de Tweede Kamer zijn kritisch over de komst van de dierenpolitie. Zij vinden vijfhonderd agenten te veel, vooral omdat de politie al kampt met capaciteitsproblemen. Alleen de Partij voor de Dieren vindt het een goede maatregel.

Ook coalitiepartijen VVD en CDA staken nooit onder stoelen of banken dat het vooral een wens van de PVV is. Leden van het CDA stemden bovendien bij het afgelopen partijcongres tegen de komst van de animal cops. Een term die PVV'er Graus eigenlijk helemaal niet meer wil horen. "Animal cops zijn vrijwilligers die je in een Amerikaanse tv-serie ziet. Wij krijgen een staatspolitie die dierenmisbruik gaat aanpakken."

Vanaf oktober komt er ook een speciaal alarmnummer voor dieren in nood: 1-4-4 red een dier. Daarnaast is het de bedoeling dat het Openbaar Ministerie vanaf eind dit jaar zwaardere straffen gaat eisen tegen daders van dierenmishandeling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden