Opinie

Dierenactivisten moeten snel terug in hun hok

De plofkip, symbool van intensieve veeteelt. Beeld anp
De plofkip, symbool van intensieve veeteelt.Beeld anp

Fanatieke organisaties die dier en milieu beschermen, brengen de agrarische sector schade toe. Dat moet stoppen, vindt Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Helma Lodders en Tweede Kamerlid voor de VVD

Het beeld dat de Nederlandse samenleving over de Nederlandse land- en tuinbouw heeft, wordt in grote mate bepaald door actiegroepen zoals Wakker Dier. Wie kent de schrijnende beelden niet op tv over de plofkip die niet meer kan lopen.

Ik wil de ernst van deze beelden niet bagatelliseren, maar deze voorstelling van zaken doet geen recht aan de werkelijke situatie van onze land- en tuinbouwsector. Namelijk dat de land- en tuinbouw in Nederland de beste is in de wereld. Wij zijn wereldkampioen in hoogproductieve, efficiënte en duurzame landbouw. De sector krijgt die eer echter niet. Als het in Nederland over de landbouw of over de boer gaat, dan hebben we het over de plofkip en megastallen. We praten over wat er allemaal niet mag en niet over wat er allemaal kán.

Zwartmaken
Dat komt door fanatieke milieu- en dierenbeschermingsorganisaties die het zwartmaken van de landbouwsector tot hun hoofddoel gemaakt hebben. Deze negatieve beeldvorming is onterecht maar schaadt de sector wel. Vanuit de overheid worden als reactie steeds meer regels losgelaten op de landbouwsector. Met als doel om zogenaamde excessen tegen te gaan.

Begrijp mij niet verkeerd. Wanneer misstanden optreden in de sector, zoals onlangs met de illegale handel in antibiotica in de pluimveesector, dan moet de overheid keihard optreden en fraudeurs genadeloos aanpakken. Maar de situatie is nu zo dat op basis van het negatieve, onterechte beeld dat geschetst wordt door dierenactivisten, sterk beperkende regelgeving wordt ontwikkeld.

De beelden over de plofkip die bij de bezorgde burger op het netvlies gegrift staan, hebben geen enkel negatief effect op de consumptie van kippenvlees. Er wordt juist meer kip verkocht volgens de supermarktkoepel CBL. Hieruit blijkt dat moddergooien naar veehouders om de publieke opinie te veranderen een bewezen niet-werkende systematiek is gebleken. Laten we ons in het maatschappelijk debat dan ook beperken tot de feiten en ratio de boventoon laten voeren in plaats van emotie.

En de feiten zijn niet mis. Nederland staat op de tweede plaats qua export van landbouwproducten. Alleen de VS voeren meer agrarische producten uit. De agribusiness is goed voor 60 procent van ons handelsoverschot, 10 procent van ons bruto nationaal product en zorgt voor 10 procent van onze werkgelegenheid.

De sector en de toeleveranciers moeten ook de hand in eigen boezem steken. Wanneer Wakker Dier weer een van haar campagnes lanceert over de plofkip, dan is de standaardreactie van de sector om de kop in het zand te steken. De beweging van de afnemers baart mij nog meer zorgen. Sommige producenten en supermarkten lijken te gaan wijken voor een relatief kleine groep die veel lawaai maakt.

Verweer
Het is tijd dat de sector opstaat en in het verweer komt tegen deze zwartmakers. Start een marketingmachine net zoals Wakker Dier en laat zien hoe mooi ons agrocomplex is. En dezelfde boodschap geldt nog meer voor sommige producenten en supermarkten. Laat je hoofd niet hangen maar wees trots dat je zo'n goed stuk duurzaam vlees of mooie groenten, geproduceerd in eigen land, in je schappen hebt liggen.

We moeten weer trots zijn op onze landbouwsector. De hele wereld kijkt met afgunst naar Nederland. Maar alleen in ons land wordt steeds vaker gezegd dat het anders moet, kleinschaliger en minder intensief. Wordt wakker, Nederland. Dat kan echt niet: de wereld schreeuwt om hoogwaardige eiwitten, groentes, vlees en zuivel.

Aan die vraag kan alleen worden voldaan als de landbouw nog intensiever wordt. En dat betekent stoppen met het opleggen van beperkende maatregelen om de agrarische sector in de kiem te smoren. Zodat we deze belangrijke sector, zijn producten én de werkgelegenheid behouden voor de toekomst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden