‘Dieren missen juiste zorg na inbeslagname’

Paard in een Duitse manege. Het betreft hier geen dier dat is mishandeld of verwaarloosd. (AP)

Mishandelde en verwaarloosde dieren krijgen na inbeslagname door justitie niet altijd de zorg die nodig is. Voor hen geen nieuw tehuis, maar de slager of een handelaar. Dat beweert Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren in het ‘zwartboek inbeslagname dieren’.

Volgens Ten Napel gaat er veel mis bij de inbeslagname van dieren. Zo raken er dieren ‘kwijt’ door een slechte registratie van de Dienst Regelingen (DR), een onderdeel van het ministerie van Landbouw. Ook blijken dieren soms al verkocht als de eigenaar toestemming krijgt zijn paarden, pony’s of schapen op te halen. In een enkel geval verschenen in beslag genomen paarden zelfs op marktplaats.nl.

Volgens DR kloppen de aantijgingen niet. Zo spreekt het zwartboek over zestien verdwenen schapen, terwijl die dieren zijn overleden bij de opslaghouder. Een opslaghouder is een particulier die de huisvesting en verzorging van de dieren op zich neemt. “De administratie is een verplichting van de opslaghouder en daarom niet bij ons aanwezig”, reageert Johanna Besteman van DR. Zij ontkent ook dat dieren zonder de juiste papieren worden verkocht. “Maar het kan gebeuren dat een rechter in een zitting alsnog beslist dat de dieren teruggeven moeten worden. In dat geval wordt de opbrengst van de verkoop aan de rechthebbende uitbetaald.”

Volgens Ten Napel nemen de opslaghouders het niet altijd even nauw met de huisvesting en verzorging van de dieren. Toch ontvangen zij een forse vergoeding. “Ik zag enige tijd terug een nota voor de opvang van enkele honden gedurende anderhalve maand. Dat leverde 10.000 euro op. Zoiets werkt fraude in de hand.”

Ook vindt Ten Napel het vreemd dat een van de opslaghouders tevens slager is. “Wat ons betreft een dubieuze dubbelrol.“

Kritiek heeft de stichting ook op de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) die de meldingen van verwaarlozing onderzoekt. Zo zou de dienst te snel dieren in beslag laten nemen. Een onterecht verwijt, vindt LID-woodvoerder Rob Hageman. “We laten alleen dieren weghalen als blijven echt geen optie is. Die afweging maken we samen met een dierenarts en het Openbaar Ministerie. Daar denken we niet licht over, want het belang van de dieren staat voorop.” Volgens Hageman staat het zwartboek vol onjuistheden en is belangrijke informatie weggelaten. “De voorbeelden die in het zwartboek worden genoemd, gaan over personen die ook werkelijk zijn veroordeeld. Van een onterechte inbeslagname was dus geen sprake.”

Cijfers lijken Hageman gelijk te geven. Het overgrote deel van de personen waarvan dieren in beslag zijn genomen, krijgt een boete of andere straf. Slechts twee procent wordt vrijgesproken.

Tweet]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden