Dieren laten zich niet verjagen uit Eemshaven

Vogels en zeehonden trekken zich niets aan van bouwdrukte en uitdiepen haven

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

De nieuwbouw van twee enorme elektriciteitscentrales en de uitbreiding en verdieping van de Eemshaven bij Delfzijl hebben geen grote nadelige gevolgen gehad voor vogels, zeehonden en bodemdieren. Sterker, het aantal broedvogels in het gebied is de afgelopen jaren explosief toegenomen, vooral bij de kluut. Deze soort broedde nabij de Eemshaven nog maar met één paar in 2009, een jaar later werden er 43 paren geteld en in 2013 zo'n 250 paren.

En ook met de zeehonden gaat het goed. Ze houden niet van heien en het slaan van damwanden in het gebied, maar ze hebben zich niet laten verjagen door bouwactiviteiten.

Tijdens een congres van Groningen Seaports, eigenaar van de grootste haven van noord-Nederland, zijn gisteren vijf studies bekend gemaakt naar de effecten van grote bouwprojecten in de Eemshaven op de fauna van het Waddengebied. Het valt allemaal reuze mee.

De conferentie met als titel 'Omdat de natuur ons lief is', was mede georganiseerd door de energiebedrijven Nuon en RWE/Essent, die in de haven twee grote stroomfabrieken hebben gebouwd. Tegen de kolencentrale van RWE loopt nog een procedure van milieuorganisaties.

Het toeval wil dat juist gisteren de milieugroepen met de adviseurs van de Raad van State in Den Haag overlegden over pijnpunten in de natuurvergunning voor de kolencentrale. De milieuclubs maken zich grote zorgen over de stikstofuitstoot en de kwikemissies in het Waddengebied, nu de centrales zullen gaan produceren.

Seaports, Nuon en RWE/Essent waren op grond van de vergunning verplicht om uit te laten zoeken wat de bouw van twee grote elektriciteitscentrales en de uitbreiding van de haven voor effecten hadden op vogels en zeezoogdieren in de Eems-Dollard, onderdeel van het Waddengebied. De hele regio valt onder het Europese natuurbeschermingsregiem van Natura2000.

Van 2009 tot 2013 hebben verschillende onderzoeksbureaus gekeken naar wat de gevolgen zijn geweest van de grootschalige bouwactiviteiten in het kwetsbare gebied. De bouw had effecten, maar nu de grootste verstoringen voorbij zijn, lijkt de natuur zich te herstellen, aldus de ecologen.

Met de zeehond gaat het zelfs erg goed, vertelde Han Lindeboom van Imares, dat onderzoek doet naar maritieme ecosystemen. Tussen 2007, het begin van de bouwactiviteiten, en 2014 is het aantal zeehonden in de Eems-Dollard verdubbeld tot 800. Al is uit onderzoek wel duidelijk dat de zeehonden de directe omgeving van de Eemshaven zorgvuldig mijden. Bruinvissen komen ook voor in het gebied, maar in heel kleine aantallen.

In het gebied is, vlakbij de Eemshaven, een nieuw natuurgebied ingericht om de schade aan de natuur te compenseren. "Maar we moeten niet vergeten dat dit slechts compenserende maatregelen zijn", aldus Siegbert van der Velde van de Natuur- en Milieufederatie Groningen. "De natuur is geen steek beter geworden van de elektriciteitscentrales en de verdieping van de haven. De compensatie is een succesverhaal, maar er is geen nieuwe balans gemaakt tussen ecologie en economie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden