Dieren komen uitgehongerd en met botbreuken aan in Turkije

In sommige gevallen raken de schapen met hun kop het plafond. © Eyes on Animals Beeld
In sommige gevallen raken de schapen met hun kop het plafond. © Eyes on Animals

Internationale dierenwelzijnsorganisaties hebben alarm geslagen over wrede veetransporten vanuit de Europese Unie naar Turkije. Zij spreken over ontoelaatbaar dierenleed, vooral bij transporten uit Bulgarije en Hongarije.

Redactie

Runderen en schapen met gebroken poten en pijnlijke verwondingen, die uitgehongerd en dorstig uren- tot dagenlang vastzitten op overvolle vrachtwagens aan de grens tussen de EU en Turkije.

Het is de 'onaanvaardbare realiteit' van veel slachtvee dat bestemd is voor de Turkse abattoirs, zo maakten de Belgische dierenwelzijnsorganisatie GAIA en haar vier internationale zusterorganisaties woensdag tijdens een persconferentie in Brussel bekend.

De dierenwelzijnsorganisaties eisen dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, optreedt tegen het dierenleed en de uitvoer van levend vee opschort.

"Niets kan deze wanpraktijken rechtvaardigen," nagelde GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de toestand aan de schandpaal. "Aan deze onmenselijke handel moet een eind aan gemaakt worden. Turkije blijkt niet in staat te zijn elementaire dierenwelzijnsnormen te garanderen. Wij eisen dan ook dat de Europese Commissie hoogst dringend drastische maatregelen neemt".

Meer dan 1 miljoen runderen en schapen werden tussen november 2010 en oktober 2011 vanuit de EU tot meer dan 3000 km ver vervoerd, de meeste als slachtvee naar Turkse slachthuizen, waar de dieren bovenop hun lijdensweg tijdens de veetransporten wrede slachtmethodes ondergaan.

De handel in levend slachtvee dat uitgevoerd wordt vanuit de EU naar Turkije is snel uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De transporten komen uit Hongarije, Bulgarije, Oostenrijk, Griekenland, Litouwen, Letland en Estland, maar ook vanuit Nederland, Duitsland, Polen, Roemenië en Kroatië.

De vrachtwagens zijn ondermaats, met lege of kapotte watertanks. De dieren kunnen vaak niet bij het water komen, omdat de vrachtwagens zo vol zitten. De onderzoekers van de dierenorganisaties zagen hoe sommige extreem dorstige en uitgehongerde dieren hun eigen bevuild en smerig strooisel opaten.

Langgerekte administratieve controles, waardoor de vrachtwagens uren- en soms dagenlang opgehouden worden aan de grens, maken de problemen nog erger. Zo was er het schrijnend geval van twee vrachtwagens die Griekse schapen vervoerden en vier dagen lang vastzaten aan de grens. 14 schapen overleefden het oponthoud niet. In de zomer werden temperaturen gemeten van 58°C binnenin de overvolle vrachtwagens.

De dierenwelzijnsorganisaties eisen van de EU dat de uitvoer van levend vee naar Turkije preventief wordt opgeschort en dat er samen met Turkije en de betrokken EU-lidstaten gewerkt wordt aan een oplossing voor de lange oponthouden aan de grens. Bovendien willen GAIA en de zusterorganisaties dat er een procedure van ingebrekestelling wordt opgestart tegen Bulgarije en Hongarije.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden