Dieren de dupe van problemen bij VWA

(Novum) - Het toezicht op het welzijn van dieren schiet tekort. Bij de Voedsel en Waren Autoriteit hebben interne problemen geleid tot minder goed toezicht en gebrekkige handhaving van de regels die gelden voor verzamelcentra, slachterijen en (internationale) transporteurs van onder meer varkens en schapen. Dat blijkt uit een uitgelekt intern rapport van toezichthouder VWA dat de stichtingen Varkens in Nood en Dier en Recht dinsdag hebben gepubliceerd.

Het rapport dateert uit januari 2007. Het bedrijfsleven leeft de talrijke regels steeds minder vaak na, waardoor risico's op veeziekten groter worden. Ook zijn regels uit juni 2004, die dierenwelzijn met waarschuwingen, boetes en het intrekken van vergunningen zouden moeten waarborgen, nooit ten uitvoer gebracht.

Minister van Landbouw en Voedselkwaliteit Gerda Verburg (CDA) reageert geschrokken op het rapport en kondigt aan 'tot op de bodem' te gaan uitzoeken wat er aan de hand is.

Als de interne problemen bij de VWA niet aangepakt worden leidt het opzetten van een beter toezicht- en handhavingsbeleid tot niets, staat in het rapport. Dierenartsen zouden nu onvoldoende motivatie en deskundigheid hebben. Scholing van dierenartsen en verbetering van hun arbeidsomstandigheden moeten ertoe leiden dat ze wel effectief toezicht kunnen houden en de regels handhaven. Zij zouden hun onafhankelijkheid kwijt zijn wegens hun verwevenheid met de sector.

Varkens in Nood, dat afgelopen zomer al misstanden bij veetransporten aan de kaak stelde, spreekt van een onthutsend beeld bij de VWA. Volgens de stichting bestaat er bij de VWA en het ministerie van Landbouw geen enkele belangstelling voor overtredingen van de wet tijdens veetransporten. Inspecteurs die misstanden en dierenmishandeling signaleren worden van hogerhand vaak tegengewerkt, aldus Varkens in Nood. Bekwame en gemotiveerde dierenartsen zouden onder sterke druk worden gezet om mee te werken aan wetsovertredingen. Vooral malafide veetransporteurs zouden profiteren van het gebrek aan controle.

De Partij voor de Dieren is ontsteld over de bevindingen in het rapport. GroenLinks reageert geschokt, boos en onthutst op het 'verzwegen wanbeleid' bij VWA en wil dat Verburg direct ingrijpt. "De minister is al een jaar op de hoogte zonder in actie te komen." GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vraagt Verburg woensdag tijdens een Kamerdebat om opheldering en actie.

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil van Verburg weten waarom zij het 'vernietigende' rapport een jaar in de la heeft laten liggen. Zij vroeg een jaar geleden opheldering over het beleid bij de VWA, maar toen werden ernstige problemen volgens verzwegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden