'Dieren beter af bij CDA dan bij Partij voor de Dieren'

©Jorgen Caris Beeld
©Jorgen Caris

De Partij voor de Dieren zet dieren op een zodanig voetstuk dat mensen er last van hebben. Geen dier wordt beter van die partij. En de dierenactivistenlobby is business geworden. CDA-Kamerlid Ger Koopmans maakt in een interview in de Volkskrant vandaag geen geheim van zijn afkeer van de PvdD.

Redactie

Koopmans noemt de omgang met dieren een 'nieuw politiek taboe'. "Je mag bijna niet meer zeggen dat een dier wordt geslacht voor het de pan ingaat. In ons collectieve onderbewustzijn denken we dat het er vanzelf in springt."

Tijdens debatten krijgt Koopmans het geregeld aan de stok met Esther Ouwehand van de PvdD. "Als ik Koopmans in het debat vraag of hij zich niet schaamt dat varkens in Nederland niet eens één vierkante meter hebben om zich te bewegen, komt hij los", zei Ouwehand vorige week in een eerdere aflevering van de interviewreeks in de Volkskrant. "Wanneer alle varkens in Europa mochten kiezen, zegt Koopmans, dan kwamen ze uit hun hokken over de snelweg in rijen van vijf naar Nederland toe, zo goed hebben ze het hier volgens hem."

Dat de PvdD hun pijlen vooral richten op het CDA, noemt Koopmans een 'debattruc'. "Ouwehand noemt mij de parlementaire arm van de bio-industrie. Kletskoek! Ik noem haar toch ook niet de parlementaire arm van Wakker Dier? Ze zouden ook de VVD kunnen pakken, maar ik neem op landbouw weleens de leiding."

Zo ook bij de discussie over de bio-industrie, een term die Koopman zelf niet in de mond neemt. Hij spreekt liever over intensieve veehouderij, een 'succesvol onderdeel van onze internationaal vermaarde agrarische sector'. Koopmans ergert zich aan het gemak waarmee mensen tegen deze sector ageren. De bio-industrie levert in Nederland werk aan zo'n 600 duizend personen, wat volgens Koopmans voor 10 procent van onze economie staat.

Toch werken er bij Wakker Dier en Milieudefensie meer mensen op het hoofdkantoor dan bij de land- en tuinbouworganisatie LTO, stelt het Kamerlid. "Ik waarschuw in boerenkringen dat het een business is geworden. Ik zeg: denk erom, daar vecht een business tegen jullie. Die mensen moeten fondsen werven en contributies innen. Dus moeten ze af en toe rotzooi schoppen."
Gevraagd naar de reden waarom hij zo gruwt van de PvdD, zegt Koopmans dat de partij 'dieren op een zodanig voetstuk zet dat mensen er last van hebben'. "Zij (de PvdD, red) zijn zo principieel bezig. Misstanden moet je bestrijden, maar zeg niet dat de hele intensieve veehouderij verrot is. Het is ook een geweldige misvatting van die partij dat consumenten meer willen betalen voor vlees."

Het Kamerlid verwijt de dierenpartij een te eenzijdige blik op de bio-industrie. Volgens hem heeft Nederland de laagste CO2-uitstoot per kilo vlees ter wereld. Het milieu wordt er niet beter van als Nederland straks alle bio-industrie afschaft, wil Koopmans er maar mee zeggen. "We staan groei toe als de boeren zelf hun mestprobleem oplossen. Ouwehand zegt: ik wil het niet oplossen, ik wil de veehouderij kleiner maken. De Partij voor de Dieren vindt: je moet ergens beginnen, zo is het met het Wetje op de kinderarbeid van Van Houten ook gegaan, stelt Ouwehand. We zijn nu honderd jaar verder, de kinderarbeid is in de wereld nog steeds niet verdwenen."

Ook voor het dierenwelzijn is het een slechte zaak als de vleesindustrie Nederland de rug toekeert, denkt Koopmans. "De Partij voor de Dieren beperkt zich tot Nederland. Daar wordt geen dier beter van. Morgen wordt er over de grens een stal opgezet waar de dieren het slechter hebben. Met het CDA hebben de dieren het beter dan met de Partij voor de Dieren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden