diepgids31maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ik begrijp dat Marius Munnike de homeopathie graag wil doorprikken. Over mijn stelling dat homeopathie minstens zo effectief was als het reguliere antimalariamiddel chloroquine, merkt hij op dat de ziekteverwekker ongevoelig voor dit middel is (Trouw, vrijdag). Het vergelijkende onderzoek wat HZG (Homeopathen zonder Grenzen) dateert van 1996 en toen was de ziekteverwekker nog wel gevoelig voor chloroquine. Zelfs in 2001 werd het ondanks beginnende resistentie nog steeds geadviseerd als drug of choice tegen malaria in Ghana.

Kees Dam, arts en lid HZG Amsterdam

In het stuk over de Westerschelde worden wederom de nog uit te voeren verdieping en de Hedwigepolder aan elkaar gekoppeld (Trouw Verdieping, zaterdag). De Hedwigepolder heeft daar helemaal niets mee te maken. 80 procent van de Zeeuwen is tegen ontpoldering. De besluitvorming over een gedeeltelijke ontpoldering van de Perkpolder, de Noorddijkpolder en de Noordhofpolder is wel degelijk, onder veel protest, met fractiedwang door het gemeentebestuur doorgedrukt. Bovendien gaan bewoners over deze plannen naar de Raad van State.

Wil Lases Tiel

Meer dan 70 procent van de Westfriese ouders heeft geen probleem met het alcoholgebruik van hun opgroeiende puber van onder de 16, of zegt er liever niks van. Deze ouders zijn ernstig de weg kwijt. Wellicht het gevolg van hun eigen bovenmatig alcoholgebruik op de Westfriese kermis in hun jonge jaren?

Hoe dan ook, hulde aan de tien Westfriese gemeenten (Trouw, zaterdag) die hier wat aan proberen te doen, al kun je je afvragen of hun maatregel echt helpt. Beter zou het zijn als de centrale overheid eindelijk eens haar verantwoordelijkheid neemt, en met dwingende maatregelen komt om onze jeugd tegen deze domme danwel idiote ouders (vrij naar Anton Dingeman) te beschermen. Alcohol onder de 16, natuurlijk niet!

Eric Schneider Beverwijk

De goedgelovigheid van de lezer wordt weer heftig op de proef gesteld in het artikel over Sofie en haar dyscalculie (Trouw, vrijdag). Klokkijken, de wekker zetten, uren maanden, dagen, jaren het zijn allemaal van die ongenode gasten in het leven van Sofie, die het haar wel heel moeilijk maken. En of de school zich maar met passend onderwijs wil aandienen.

Een school is medisch centrum noch gezinsvervangend tehuis, dat zou eens mogen doordringen. En al dat ’talent’ dat niet verloren mag gaan – talent is dunner gezaaid dan men denkt– zou ook eens onder een andere hoek bekeken mogen worden. Talent schept geen verplichtingen bij de school, maar bij degenen die de talenten ontvangt. De ontvanger moet dan geen derden op het kruis van zijn tekortkomingen gaan spijkeren. Want dat schiet niet erg op.

Arend Schulp Amsterdam

De kinderrechter heeft besloten dat Laura nu geen toestemming krijgt voor haar geplande solowereldreis per zeilboot. De kans bestaat dat in oktober de ondertoezichtstelling niet wordt verlengd, en Laura alsnog aan haar reis begint. Als leerplichtambtenaar vraag ik me af of bij de afweging de leerplichtwet is betrokken. Die is duidelijk op dit punt: zo’n reis kan niet als het kind nog leer- of kwalificatieplichtig is. In de bijdrage van Jelis van Leeuwen (Trouw, 27 augustus) wordt het belang van naar school gaan terecht onderstreept. Ook is de stelling juist dat de ouders verzuimd hebben grenzen te stellen aan wat hun kind wil. Wat dat betreft is de zaak Laura Dekker niet wezenlijk anders dan andere situaties waarin ouders verzuimen om grenzen te stellen aan de gedragingen van hun kind(eren).

Roderick J. Brandse Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden