diepgids30woensdag

Midwinterhoornblazen in plaats van vuurwerk op Oudjaar? (Trouw) Beeld
Midwinterhoornblazen in plaats van vuurwerk op Oudjaar? (Trouw)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Op 4 mei 2003 nam ik deel aan de herdenking op de Dam. In mijn dagboek schreef ik: „Misschien heb ik naast iemand gestaan die geen Duitsers naast zich wilde. Maar mijn vriendin uit München, zou zij daar mogen zijn? Zij werd geboren in 1966 in een dorp bij Frankfurt. Zij is een trotse Hessische en Joods.

Mocht ik daar zelf eigenlijk wel staan? Ik draag immers de naam van een Duitser. In 1940 werd hij opgeroepen om in Holland zijn dienstplicht te vervullen. Zoals in 1946 Hollandse jongens werden opgeroepen om in Indonesië hun dienstplicht te gaan vervullen. Mag ik dat eigenlijk wel zeggen?”

Monika Benndorf Zutphen

De krant belichtte gisteren het gebruik van de bodyscan op Schiphol. De foto erbij lijkt uit een reclamefolder te komen: één passagier wordt gecontroleerd en door vriendelijke lachende veiligheidsbeambten. Hoe anders is de werkelijkheid van alledag. Nog nooit heb ik op Schiphol korter dan 20 minuten in de lange rij meegeschuifeld naar de security check.

Een bodyscan mag er wat mij betreft ook nog wel bij, maar het kan al veel malen vlotter.

Eduard Dame Den Haag

Van harte eens met het pleidooi voor een verbod op vuurwerk (Podium, gisteren). Vergeet hierbij ook niet de in het wild levende dieren die onnodig opgejaagd worden en gestresst raken. Als er zo nodig tradities in stand gehouden moeten worden, waarom dan niet met z’n allen midwinterblazen op oudejaarsavond?

Victor Lansink Utrecht

Nee meneer Dingemans, de eerste tien jaar van deze eeuw zijn nog niet voorbij (Trouw, gisteren). Tellen van 1 tot 10 is pas afgelopen als de 10 vol is. Op 1 -1-2011 zijn de eerste tien jaar van deze eeuw dus voorbij.

Ronald Aarsen Colmschate

De afgelopen tien jaar toonde Annelies Huygen veel inzicht in het sociaal, economisch en politieke bedrijf. Bovendien heeft ze een scherp oog voor het gedrag van de bovenbazen die de dienst uitmaken in het bedrijfsleven en bij de (semi-)overheid. Ze acht de marktwerking te ver doorgeschoten, de salarissen van topmanagers te hoog, en noemt nadelen vaan de bejubelde schaalvergroting. In haar laatste column van 22 december liet zij weten dat haar plaats ingenomen zal gaan worden door iemand anders. Ik zal haar columns missen.

Edward Krabbendam Goes

In ’RIVM stond er te vaak alleen voor’ (Verdieping, maandag) draait Coutinho om de hete brij heen. Hij zou niet moeten doen alsof alle argumenten om geen gebruik van vaccinaties te maken fout zijn en alsof internet ’alles vertroebelt’. Het is niet verstandig om de discussie op internet alleen maar ’vanaf de achtergrond te regisseren en zelf minder in beeld te komen’. Die houding is precies de oorzaak van het algemene wantrouwen tegen de wetenschap, dat ook Coutinho ervaart. Als je de discussie wilt sturen, moet je zelf meepraten en niet alleen pingpongen met argumenten: gebruik de sociale media, blog of twitter zelf, of laat je medewerkers dat doen. Het belangrijkste daarbij is dat u de serieuze tegenargumenten aanhoort en onderzoekt.

Diederick Sprangers Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden