diepgids28vrijdag

Laurent Cantet (rechts) met de leerlingen uit de film. ( FOTO REUTERS) Beeld
Laurent Cantet (rechts) met de leerlingen uit de film. ( FOTO REUTERS)

Boevinks schreef in zijn artikel in Trouw van gisteren over sneeuwklokjes die zo vroeg bloeien. Bij ons stonden ze al in oktober te bloeien; de mensen staan er elk jaar weer met verbazing naar te kijken. Ze zijn nu al lang uitgebloeid! Ik doe er niets aan, ze komen elk jaar weer spontaan te voorschijn (onder een denneboom). Wij hebben ze zeker 15 jaar geleden gepoot.

J. Bech Nieuwendijk (N.Br)

Vier jaar werkte regisseur Laurent Cantet aan het scenario voor zijn film ’Entre les murs’ beschreven in Trouw van woensdag. Een film die een schooljaar volgt in een moeilijke klas op een moeilijke school in een moeilijk wijk van Parijs.

Cantet wilde geen modelleraar, geen methode van lesgeven, geen modelklas. Hij wilde slechts François Bégaudeau zoals die voor de klas staat. Ik ken een Nederlandse film ’De Groene Hemel’ (2007, al enkele keren uitgezonden door de NCRV) van de Nederlandse regisseur Roel van Dalen. Die wilde hetzelfde als Cantet en is daar glansrijk in geslaagd. Wat een práchtige film, die film over meester Bert Ydema. Zeldzaam authentiek. Leraren die ’De Groene Hemel’ niet in hun bekwaamheidsdossier hebben, dienen wat mij betreft hun lesbevoegdheid te verliezen met het recht op één herkansing. Ben benieuwd of Laurent Cantet deze film kent.

Bernhard Wendt Sellingen

De status van Marokkanen in Nederland is nu duidelijk. Dit mogen wij concluderen uit Trouw van gisteren op de voorpagina.

Marokko ziet Nederland als de zeventiende provincie van dat land. Marokko probeert langs slinkse wegen Marokkanen in Nederland op belangrijke plaatsen in de Nederlandse overheid en de Tweede Kamer te zetten. Eenmaal op die plaats proberen de Marokkaanse Nederlanders dit proces te bevorderen en hun invloed uit te breiden. Als de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Verhagen, denkt afspraken te kunnen maken met Marokkanen om dit tij te keren, komt hij bedrogen uit. Marokko en zijn onderdanen zullen doorgaan hun invloed in Nederland uit te breiden.

Nederland staat erbij en kijkt er naar. Het wordt tijd de Marokkaanse regering te stoppen. Niet hun activiteiten nog langer faciliteren maar Marokkanen weren uit voor onze samenleving belangrijke besturen en andere instituties. Misschien komt er dan ook ooit een einde aan dat andere probleem, de Marokkaanse terreur op straat.

De Marokkanen in Nederland blijven Marokkaan zolang zij hun Marokkaanse paspoort niet afstaan of desnoods in het openbaar verbranden.

A.H. van Krieken Harderwijk

Veroordeelde Marokkaanse probleemjongeren krijgen een buurtverbod van de PvdA. Maar is controle daarop niet erg duur? En worden die jongeren engeltjes in een andere buurt?

Ik ben voor een Californische aanpak: twee keer veroordeeld voor een zedenmisdrijf, of drie keer voor een geweldsmisdrijf is internering op Ameland tot je zeventigste. En iemand met een dubbele nationaliteit mag de keus hebben, ofwel Ameland, ofwel zijn Nederlandse paspoort inleveren en als persona non grata het land uit. Zachte wetten werken niet. Helaas.

P. Harreveld Amsterdam

(Trouw) Beeld REUTERS
(Trouw)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden