diepgids28donderdag

(Trouw)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

CDA-kamerlid Ger Koopmans veegt het fokken van nertsen, het sportvissen en het houden van honden op één hoop, zo staat in Trouw van gisteren. Sinds wanneer worden er in Nederland honden in kleine kooien gehouden om na een ellendig leven van hun vacht te worden beroofd? En sinds wanneer wordt er als ’sportbeoefening’ bij honden een haak door het gehemelte geslagen? Gelukkig is een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod op de nertsenfokkerij, maar om daar tien jaar mee te wachten? Tref een sociaal-economische regeling voor de fokkers en stop er mee. Nu!

C. Gerritzen Spijk

In Trouw van dinsdag werd beweerd dat allochtonen meer aan goede doelen geven dan autochtonen. Geld dat naar familie in het vaderland ging, viel daar ook onder. Maar is die steun aan familie wel een vorm van altruïsme? Men moet niet denken dat deze steun altijd geheel vrijwillig is. Er gaat een enorme druk uit van familie, in Nederland en in het land van herkomst,om onderling te geven.

Die morele verplichting is vaak wurgend en lang niet altijd op te brengen door de mensen hier waardoor zij in Nederland financieel en maatschappelijk niet vooruitkomen. Geen sportclub voor de kinderen hier, maar wel een lcd-tv voor oom in Turkije. Zwart verdiend geld (winkels, horeca) gaat soms naar familie. Menig appartement in Istanbul is hiermee betaald. Is dat een vorm van altruïsme?

A. Ãœlgüt Assen

George Marlet schreef zaterdag dat ’Nederland sinds 1945 geen oorlog meer heeft gekend’.

Dat het Nederlandse leger tussen 1945 en 1950 gestreden heeft tegen de Republiek Indonesië, waarbij 6200 Nederlandse soldaten en naar schatting 100.000 Indonesiërs omkwamen, dat noemen wij geen ’oorlog’ maar ’politionele acties’. Het is maar hoe je het bekijkt.

Rikkert Vliek Ermelo

De presentatoren Paul de Leeuw en Mathijs van Nieuwkerk, en nog enkele andere, worden belachelijk overbetaald. Het zijn in mijn ogen groothandelaren in praatjes en flauwe, infantiele grappen.

Noem mij één voorbeeld van een gedachte over een belangrijk Nederlands maatschappelijk probleem dat door een interventie van een van die dure presentatoren in een veel helderder licht is komen te staan en veel dichter bij een oplossing is gebracht ! Slechts één voorbeeld vraag ik, en ik loof een goede fles wijn uit voor iedere geslaagde inbreng.

A.G. van Vijfeijken Eersel

Jan Kuitenbrouwer schreef dat hij zocht naar een goede Nederlandse vertaling van het niet-Nederlandse woord ’rotonde’. Ik gebruik daar altijd het woord ringkruising voor. Ieder in mijn omgeving begrijpt terstond op welk begrip ik doel.

We gebruiken het grondwoord ook al voor andere vormen van kruisingen, zoals T-kruising , vorkkruising en gelijkvloerse kruising. Het woord ringkruising noemt hierbij duidelijk de grondvorm aan van de kruising: een ring waar wegen op samen komen. Het begrip ’ringweg’ gaat ook uit van de grondvorm ring. Geen ’rondepunt’ dus, wat de Vlamingen gebruiken en ook geen ’pancake’ (pannenkoek), zoals de Engelsen zeggen.

H. Overbeek, Blokker.

Niet tien jaar wachten met het afschaffen van nertsenfokkerij. ( FOTO ANP )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden