diepgids27maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Rob Schouten schreef woensdag in Trouw dat Wouter Bos ooit premier had willen worden. Ik betwijfel dat: tijdens de verkiezingscampagne droeg hij geen stropdas. Daarmee profileerde hij zich (al dan niet bewust) als niet-premier.

Socialistische leiders wisten altijd dat je je moet vertonen in de rol van wat je wilt zijn. Domela Nieuwenhuis, Troelstra, Drees en Kok deden zo met jasje/dasje. Troelstra had een hoed op als hij arbeiders met pet toesprak. Terecht draagt Bos nu een stropdas, omdat hij in zijn rol gegroeid is.

D.E. Knibbe Naarden

Eerste hulp niet alert op kindermishandeling, aldus de kop in Trouw van donderdag. Maar nu de politieke kant. Bewezen is dat tienduizenden kinderen per jaar blijvend ernstig letsel oplopen door rokende ouders. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt dit kindermishandeling maar onze minister Klink van volksgezondheid neemt dit niet serieus en wil het roken in een auto met kinderen niet verbieden. Van alle kinderen zegt 70 procent in rook op te groeien. Jammer dat rokers zich zo verzetten tegen maatregelen om meeroken te voorkomen. Hoe ziek is Nederland eigenlijk want aan meeroken sterven 4000 mensen per jaar.

Gerrit Bikker, longkankerpatiënt door meeroken Scherpenzeel

Verbazingwekkend, de analogie die Jeroen Langelaar in Trouw van zaterdag trekt tussen nertsenfokkerij en prostitutie. Blijkbaar heeft hij niet in de gaten dat het fokken van nertsen, met het doel ze te doden opdat hun huiden schouders kunnen sieren, niet te vergelijken is met prostitutie.

Mensen kunnen kiezen, dieren niet. Natuurlijk gebeuren er ook vreselijke zaken in de prostitutie. Mensenhandel en gedwongen prostitutie moeten met wortel en tak worden uitgeroeid, maar bij een verbod op prostitutie is werkelijk alle controle verdwenen.

Als Langelaar schrijft dat vrouwen ’worden gehouden’ impliceert hij dat vrouwen willoze wezens zijn die evenals nertsen in hun kooitje zitten te wachten tot het moment daar is dat zij met hun dood de markt kunnen dienen. Nederland is niet moreel failliet, maar pragmatisch; het reguleert zaken liever dan dat ze deze negeert.

Harm-Jan Langelaar Boskoop

Een paar uur voor nationalisering nog even 1800 bonussen uitkeren ter waarde van euro 30.000 á 40.000, dat is pakweg 63 miljoen euro. Dan nog eens 50 bonussen van gemiddeld euro 71.000.

Het praatje dat deze Fortis-managers en bestuurders onmisbaar zijn is onzin. Lippens, Verwilst en Votron zijn weg en niet onmisbaar. Ze hebben zichzelf alleen ontzettend verrijkt ten koste van het bedrijf.

Het wordt hoog tijd dat deze top, subtop en managers eruit gezet worden en dat er voor hen in de plaats mensen worden aangenomen met hart voor het bedrijf tegen een fatsoenlijke beloning. En niet alleen met hart voor hun eigen portemonnee. Dat er weer ruimte komt voor integriteit. Wellicht dat er dan ook weer vertrouwen komt in deze onderneming.

J.B. Keersemaker-Maene Vlissingen

Het artikel ’het kleedgeld van de topvrouw in Nederland’ in Trouw van vrijdag stemde mij droevig. Houdt het nou nooit op? Een aantal vrouwen aan de top vindt het nodig om over lijken te gaan, omwille van hun vacht. De dames Toth, Kroes en destijds Van der Hoeven zijn daar voorbeelden van. In plaats van geld te spenderen aan het voorkomen van onnodig dierenleed, zijn zij de veroorzakers er van en houden het, samen met de couturiers, in stand. Mensonterend.

Jenny Hudig-Lind Voorschoten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden