diepgids26vrijdag

DOCUMENTAIRES

Het Uur van de Wolf: To be and not to be: The Teheran Philharmonic Orchestra Regisseur Frank Scheffer volgt de Iraanse componist en dirigent Nader Mashayekhi die na 30 jaar terugkeert naar zijn vaderland om in Teheran zijn droom te realiseren: het oprichten van een symfonieorkest waarmee hij zowel moderne westerse, als traditionele Perzische muziek kan uitvoeren. De film laat zien hoe de jonge musici westerse muziek uitvoeren en beleven. Zo ontstaat een ander beeld van de Iraanse samenleving dan we gewoonlijk te zien krijgen.

„De muziek wordt in de islamitische staat Iran als een onbelangrijke kunst ervaren. Het gesproken woord wordt door de Perzen als veel belangrijker gezien. De poëzie van een dichter als Hafez is voor hen het hoogst haalbare in de kunst. Als ze muziek horen dan vragen ze zich altijd eerst af wat er mee gezegd wordt. De poëzie van de abstracte klank wordt door hen niet begrepen. De Perzen kunnen gewoon niet luisteren en daar wil ik iets aan doen.” zegt Nader Mashayekhi.

Frank Scheffer volgt Nader Mashayekhi terug naar Teheran, terwijl deze worstelt met het oprichten van zijn Tehran Philharmonic Orchestra. Mashayekhi had eerder de muziek van moderne componisten zoals John Cage en een voorstelling van de Johannes Passion van Bach naar Iran gebracht (zie foto). Bijna onvoorstelbare projecten ten tijde van het officieel conservatieve en radicale culturele klimaat in het land. De Iraanse componist heeft 28 jaar in Wenen gewoond en gewerkt en is op uitnodiging van Iraanse musici naar zijn vaderland teruggekeerd (22.50 uur, Nederland 2).

ACTUALITEITEN

EénVandaag Buurtbewoners rond scholen en kinderdagverblijven verzetten zich steeds vaker met succes tegen geluidsoverlast van kinderen. Ze dwingen gemeenten via procedures tot maatregelen en blokkeren bouwplannen. Is het einde nabij voor scholen in de stad? (18.15 uur, Nederland 1).

Netwerk Hoe veilig is het nieuwe paspoort eigenlijk? Hoogleraar computerbeveiliging Jacobs en de Europese toezichthouder voor datagegevens komen tot onthutsende conclusies. Vanaf eind september moeten alle Nederlanders voor een paspoort hun vingerafdrukken afstaan. Die komen in een chip in het paspoort en worden bovendien opgeslagen in een centraal databestand. Dat bestand is, onder voorwaarden, toegankelijk voor justitie. De gevolgen zijn vergaand, zo blijkt in ’Netwerk’. Fraude en misbruik liggen op de loer.

Verder een portret van Café Bolle Jan in de Jordaan, na het overlijden van eigenaar Jan Froger, deze week. De kroeg speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van het Amsterdamse levenslied. (20.25 uur, Nederland 2).

AMUSEMENT

André Rieu in Australië Vandaag het laatste deel van de roadsoap waarin we André Rieu volgen, samen met zijn orkest en crew bij zijn Australische tournee. Na het Journaal, om 20.30 uur, de registratie van het concert (19.25 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden