diepgids26dinsdag

Rondepunt, Vlaams synoniem voor rotonde, bij Amersfoort. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Volgens Coen Free is ’de duidelijkheid weer terug in het mbo-onderwijs’ (Trouw, 22 mei). Dat is misleidend, het mbo is in grote verwarring. Dat mensen als Free daar wat aan proberen te doen, is prima. De ombuiging is echter nog maar onlangs ingezet. Waaraan voorbij wordt gegaan is het feit dat het overgrote deel van bestaande mbo-instellingen nog zeer lang te maken zullen hebben met de naweeën van een kwalificatiestructuur die niet deugt, met de naweeën van een onderwijshype (competentiegericht onderwijs) die veel te overhaast en ondoordacht voor alle vakken is ingevoerd en met de naweeën van een docentenbestand dat niet meer gericht is op het vak van docent maar wel op begeleiden, coachen etc.

Een juiste titel voor het artikel had wellicht kunnen luiden: ’Duidelijkheid op termijn weer terug in het mbo-onderwijs’. Met de nadruk op op termijn.

Henk Welling, oud-docent mbo Silvolde

Bij zijn zoektocht naar synoniemen voor het woord rotonde kan ik Jan Kuitenbrouwer wellicht van dienst zijn (Trouw, gisteren). Hij moet verder durven kijken of luisteren dan de landsgrens. In Vlaanderen (bijvoorbeeld op de BRT) heeft men het over een ’rondepunt’ dit ter onderscheiding van een gewoon kruispunt. Lijkt mij een goede derde!

Joop Dieleman IJsselstein

In ’Ook in de Bijlmer wonen nette mensen’ (Trouw, zaterdag) schrijft Arjan Verdooren dat er een Evangelische Broederschapskerk is met alleen maar Surinaamse leden en een Belgische voorganger.’ Onjuist. De EBG is geen Broederschapskerk, maar een ’Broedergemeente’. Er zijn niet alleen Surinaamse leden, maar ook andere. En de dominee komt uit Duitsland.

Henk de Boer koster kerkcentrum De Nieuwe Stad, Amsterdam-Zuidoost

Onrecht stapelt zich op onrecht in Burma. En de politiek maar zwijgen. Al jaren heeft Aung San Suu Kyi onrechtmatig huisarrest, terwijl ze door haar volk gekozen was om de regering te leiden. Onrechtmatig is het haar verboden bezoek te ontvangen zonder verlof van haar beulen. Om een rechtmatige overtreding hiervan staat ze nu onrechtmatig terecht. En de politiek maar zwijgen, terwijl heel de mensenmassa van de wereld te hoop zou moeten lopen om deze martelares van de democratie in het zadel te helpen.

G. van Schie Teteringen

’Uiteindelijk na al die jaren elkaars goede buur’, luidt de terechte conclusie over de verhouding Nederland-Duitsland (Trouw, zaterdag). De toevoeging ’na al die jaren’ geldt vooral voor de Randstad. Goed dat wordt erkend dat juist bewoners in de grensstreek al langer een veel minder negatief beeld hadden van Duitsland en de Duitsers.

Van Trouw heeft men in de Duitse grensstreek overigens een hoge pet. De krant wordt met enige regelmaat geciteerd in de Ems-Zeitung, het dagblad voor het westelijke deel van Nedersaksen dat tegen Oost-Groningen aanligt. Zo stond er een samenvatting in van het (uitstekende) commentaar op de politieke situatie in Sri-Lanka, geflankeerd door de commentaren van twee Duitse kwaliteitskranten, Berliner Tageszeitung en Frankfurter Allgemeine. Pluim voor Trouw, door de Duitse pers overigens steevast aangeduid als ’Amsterdamer Zeitung’.

Benhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden