diepgids26dinsdag

Minister Eurlings opende vorige week spitsstroken langs de A12. (FOTO ANP) Beeld ANP
Minister Eurlings opende vorige week spitsstroken langs de A12. (FOTO ANP)Beeld ANP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Als een meerderheid van ANWB-leden zich uitspreekt tegen de kilometerheffing, trekt minister Eurlings zijn voorstel in. Dan denk je: dit kan niet waar zijn, wat een blunder. Alsof een evenwichtig gebruik van de wegen alleen zou afhangen van de mening van de meerderheid van de automobilisten en er niet vele andere belangen zijn.

Hans van Beek Den Haag

Eurlings is een genie. Zo doen we het voortaan. We houden een volksraadpleging onder de mensen die een maatregel treft. De andere Nederlanders hebben er toch niets mee te maken. Zo beslissen rokers voortaan over het rookverbod, criminelen over het strafrecht, asielzoekers over de inburgeringsplicht, moslims over het al dan niet invoeren van de sharia, en de bonden over de pensioengerechtigde leeftijd.

Yke Schotanus ’s-Hertogenbosch

Eurlings toont een opvallend gebrek aan leiderschap. En passant diskwalificeert hij alle bewindspersonen die lastige beslissingen nemen tegen een schijnbare maatschappelijke weerstand in. Hij geeft ruimte aan de stem van de straat, maar dan niet evenredig vertegenwoordigd. Zo zal het algemeen belang snel verloren gaan en steeds vaker de vraag opdoemen waarvoor we eigenlijk een kabinet en een Tweede Kamer hebben.

Niet onderbelicht mag blijven dat ook ANWB-directeur Van Woerkom lijdt aan dezelfde kwaal: eerst medeverantwoordelijkheid nemen en dan, bij enige tegenwind, opeens de bal bij anderen leggen.

Harry Slegh Utrecht

Laat de ouders vernieling vergoeden, kopte Trouw gisteren. Helemaal mee eens, al bestaat die plicht nu ook al en kun je je er zelfs als ouder tegen verzekeren. Kortom, weer zo’n goed plan van het CDA. Maar wat vindt de Algemene Bond van Bezorgde Ouders er eigenlijk van? Is er wel maatschappelijk draagvlak onder de ABBO-leden?

France Grandbois Heemstede

Het is toch zo eenvoudig. Wanneer je schade hebt toegebracht, dan krijgt de benadeelde dat geheel vergoed uit een fonds dat door de overheid beheerd wordt. Dat fonds wordt gevuld door allen die een vernieling of schade hebben veroorzaakt. Zij krijgen deze maatregel opgelegd naast de straf die de rechter hen oplegt. Wanneer je jong bent, en misschien nog niet over (veel) geld beschikt, dan wordt de openstaande schuld aan het fonds gekoppeld aan het BSN (BurgerServiceNummer) van de toebrenger van de schade en door middel van loonbeslag of korting op een uitkering wordt de schade, desnoods verlopende over vele jaren bij hoge bedragen, verhaald op te toebrenger van de schade. Eenieder is verantwoordelijk voor zijn (mis)daden.

Arjen Pasma Scherpenzeel

De oud-ambtenaren Van Beers en Siepel bieden een dieptrieste inkijk in de Haagse kaasstolp (Podium, zaterdag). Als ingewijden laten zij zien hoe de bestuurscultuur ten onder gaat aan politiek eigenbelang, verdraaien en verdoezelen. De eerste reactie van de premier op het rapport-Davids was daarvan een schokkend voorbeeld . Het wachten is op een politicus die de moed heeft de stolp aan diggelen te slaan.

Bert ter Horst Borne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden