diepgids25woensdag

Windpark Westermeerdijk ten noorden van Urk. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Windmolens zijn niet alleen nuttig maar ook mooi, zelfs voorbeeldige creaturen. Met hun drie armen zie ik die elegante, witte gestalten de van hogerhand gegeven kracht uit de lucht plukken. Slechts een heel klein gedeelte van dat geschenk des hemels houden ze voor hun eigen behoefte aan verlichting en energie. De grote rest van de zegeningen schuiven ze belangeloos door naar hun medeschepselen.

Urkers en andere mensen die gewoon zijn naar de hemel op te zien, zullen daar toch ook wel oog voor hebben?

Kees Pannekoek Apeldoorn

De overheid heeft bepaald dat extreem grote windmolens op de dijk voor Urk worden geplaatst. Urk is ver van mijn bed, toch maak ik bezwaar. Op zich een goed besluit om windmolens ’ergens’ te plaatsen, maar waarom nu juist daar? Waarom niet op de Houtribdijk, de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen? Daar, middenin het IJsselmeer, ondervindt niemand enige hinder van deze grote molens. Van horizonvervuiling is dus geen sprake. Of hebben de vogeltjes er last van? Gaan in dit geval de vogeltjes boven de mensen?

Freerk Eggens Brielle

Wouter van Dieren vraagt de inwoners van Barendrecht begrip voor de ’noodgreep van de CO2-opslag’ in hun gemeente. Hij wil ze overtuigen door te zwaaien met de nieuwste klimaatontwikkelingen. Die gaan volgens Van Dieren ieders voorstellingsvermogen te boven: de ijskappen van Groenland en Antartica zijn in 2035 grotendeels verdwenen.

Hoe is dit te rijmen met met de reactie van hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht, Michiel van den Broeke in Trouw van 13 november op het gegeven dat Groenland netto 1500 miljard ton ijs heeft verloren sinds 2000. „Dat is niet weinig. Maar in dit tempo duurt het nog altijd 10.000 jaar voor al het ijs op Groenland weg is.”

Een verschil van 9965 jaar, je zou zeggen dat men in Barendrecht dan nog wel even tijd heeft om te debatteren.

K. Bordewijk Ruinerwold

Eddo Rosenthal gaat in zijn artikel ‘Wachten op nieuwe Palestijnse volksopstand’ (Trouw, maandag) ervan uit dat de regering van premier Netanjahoe zo lang mogelijk elke beslissing over een Palestijnse staat wil uitstellen in de hoop dat van uitstel afstel komt. Dat staat haaks op de VN-toespraak van Netanjahoe, waarin hij uitspreekt dat het Joodse volk hunkert naar vrede. Israël wil een echte, verdedigbare, permanente vrede. Dit zijn randvoorwaarden die aan een Palestijnse staat gesteld moeten worden. Netanjahoe vraagt aan de Palestijnse autoriteit wat zij ruim 62 jaar hebben verzuimd, om ’ja’ te zeggen tegen een Joodse staat.

De Palestijnse Conventie heeft in augustus 2009 wat dat betreft weinig positieve resultaten opgeleverd. De houding jegens Israël is niet veranderd: geen erkenning als Joodse staat, zelfs niet als staat. Aanpassingen aan het Palestijnse handvest zijn ook nooit doorgevoerd. Niets laat zien dat de Palestijnse autoriteit haar intenties zal verlaten om tot permanente vrede te komen.

Vrede moet je sluiten met je vijanden. Vrede ontstaat niet door het eenzijdig uitroepen van een staat, die alles in zich draagt nog steeds vijandig te zijn.

J. Rosenhart Velserbroek

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden