diepgids24dinsdag

„De Belgische politicoloog Tobias Van Assche ziet in Van Rompuy de ideale EU-leider. ’Hij is iemand die voor consensus zorgt, die luistert’, zegt Van Assche. Met andere woorden: de kleinste gemeenschappelijke deler. En samen met Barroso en Ashton staat hij er garant voor dat in Europa het meeste gewoon blijft zoals het was. Het risico ’nieuw Europa’ vindt niet plaats.” Der Spiegel over de net verkozen EU-president Herman Van Rompuy.

„Hij is een echte Italiaan. Hij houdt van eten, van feesten. Hij gaat door een scheiding, zoals heel veel mensen. Hij kent bedrijfsproblemen. Hij is echt normaal.” Alessio de Mitri, de jeugdcoördinator van Berlusconi’s politieke partij PDL, legt in Time uit waarom de Italiaanse leider veel mensen aanspreekt.

„’Dag schat’, zei hij. ’Hoe gaat het?’ Hij hield zijn hand in mijn nek. ’Hoe smaakt de honing?’ Hij bewoog zijn hand naar mijn oor en kneep erin. ’Ja, het is heerlijk, he! Wacht even hoor.’ Hij sloeg hard tegen de achterkant van mijn hoofd en schreeuwde: ’Zei ik je niet dat je een antwoord op moest schrijven!’” Maziar Bahari beschrijft in Newsweek hoe hij in een Iraanse gevangenis wordt verhoord en geslagen door iemand die ondertussen met zijn vrouw telefoneert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden