diepgids23dinsdag

Actrice Nina Hoss in de film over verkrachtingen in Berlijn, 1945. (FOTO AF ) Beeld AFP
Actrice Nina Hoss in de film over verkrachtingen in Berlijn, 1945. (FOTO AF )Beeld AFP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ephimenco is teleurgesteld in de premier (Trouw van zaterdag). Niet omdat hij zijn werk niet goed doet, integendeel, maar omdat hij in de loop der jaren aan menselijkheid zou hebben ingeboet. Voor de onzekere man met het foute haar en de ’kinderlijke humor’, kon hij nog wel de nodige sympathie opbrengen, maar voor een Balkenende die is gegroeid in zijn rol en dit ook durft uit te stralen, kan hij dit niet. Met weerzin ziet hij aan hoe deze zich met een zeker gemak onder de ’groten der aarde’ begeeft. Liever ziet hij hem stuntelen en blozen. Laatst zag ik de arrogante Balkenende. Op de tribune van de manege waar zijn dochter rijdt. Geïnteresseerd, niet alleen in haar verrichtingen, maar ook in die van de andere kinderen. Gewoon een mens onder de mensen.

Elleke Gortemaker-Rutgers Rotterdam

Bij de veroordeling van de verkrachtingen door soldaten van het Rode Leger in Duitsland (Trouw van donderdag) mag niet worden vergeten, dat het niet ’de’ Russen’ waren. Miljoenen Sovjetsoldaten deden daaraan niet mee. In de eerste plaats hebben talloze Sovjetmilitairen zich in de lente van 1945 wel fatsoenlijk gedragen. Maar in de tweede plaats hebben zeker 3,6 miljoen soldaten van het Rode Leger zich hieraan met zekerheid niet schuldig gemaakt, namelijk zij, die tussen juni 1941 en juni 1942 als krijgsgevangenen door de Duitsers waren vermoord. En al die miljoenen onschuldige Russische en Oekraïnse mannen, vrouwen en kinderen die daarnaast ook nog om het leven werden gebracht door Wehrmacht en SS, hadden er al helemaal niets mee te maken. Feiten die mogelijk ook wel iets verklaren van de razernij, die in de lente van 1945 tegen Duitse vrouwen heeft gewoed.

Kerst Huisman Leeuwarden

Blij verrast las ik, dat de overheid leraren godsdienst en humanistisch vormingsonderwijs gaat betalen. Jarenlang was ik betrokken bij het humanistisch vormingsonderwijs en ik wil al die leraren danken, die jaren vol inspiratie les bleven geven voor een kleine onkosten vergoeding. De aanhouder wint!

Joke Zonneveld Utrecht

Het commentaar in Trouw van zaterdag over de reserves van de goede doelen geeft niet het afgewogen oordeel dat vaak zo kenmerkend is voor deze krant. Het scheert alle goede doelen over één kam. Het bevat ook een feitelijke onjuistheid, door te stellen dat ’tegenover elke euro die rechtstreeks bij het goede doel belandde 56 cent in de spaarpot verdwijnt’. De reserves van goede doelen zijn echter niet opgebouwd in 2007, maar gedurende 10, 50 of 100 jaar.

Het is een kwestie van goed bestuur dat goede doelen een bepaalde reserve opbouwen. Een deel van de reserves bestaat uit schenkingen die zijn gedaan om over een langere periode te besteden of om rente te genereren waarmee bepaalde activiteiten kunnen worden gedaan. De schenker heeft het recht om dit te bepalen en kritiek daarop onder de noemer ’oppotten’ is misplaatst.

Boekhoudregels van goede doelen schrijven tot slot voor dat toekomstige inkomsten in de cijfers moeten worden opgenomen. Het grootste deel van de reserve kan daarom bestaan uit geld dat nog helemaal niet in bezit is.

Marc Wortmann, oud-directeur Stichting Alzheimer Nederland Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden