diepgids22woensdag
Het Nationaal Archief stelt zijn fotocollectie wereldwijd beschikbaar via Flickr The Commons. Het is de bedoeling dat een breed publiek via internet deze collectie met eigen kennis uit het verleden verrijkt. Bezoekers kunnen informatie toevoegen aan foto’s van de Arbeidsinspectie uit de eerste helft van de vorige eeuw, aan foto’s over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, emigranten, de KNIL en de Olympische Spelen van 1928.
De foto’s van het Nationaal Archief en ook van Spaarnestad Photo zijn te zien op www.flickr.com/photos/nationaalarchief.
Flickr is een internationale verzamelsite voor foto’s en filmpjes, waarbij men elkaars foto’s van trefwoorden en commentaren kan voorzien. Het Nationaal Archief doet mee aan Flickr omdat het op zoek is naar de verhalen achter de oude foto’s. Herkent iemand zijn ouders of grootouders? Kan iemand meer vertellen over de werkzaamheden op de foto’s? Herkent iemand zijn eigen straat of dorp?, zo vraagt het Nationaal Archief zich af.
Martine van Loon-Labouchère, grootmeesteres in de hofhouding van koningin Beatrix, is vanaf vandaag museumgids bij een nieuwe expositie in Museum Van Loon in Amsterdam: Vrouwen van Van Loon. Het museum is gevestigd aan de Keizersgracht en is het vrijwel authentiek gebleven woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. De rol van de vrouw in de geschiedenis van de familie Van Loon heeft nooit de verdiende aandacht gekregen, aldus het museum. Drie vrouwen hebben volgens het museum een belangrijke rol gespeeld in regentengeslacht Van Loon. Anna Ruychaver (1573-1649), Louise Borski (1832-1893) en Thora Egidius (1865-1945). Bij deze expositie worden portretten, documenten, kleding, waaiers en parasols van deze Vrouwen van Van Loon getoond en ook foto’s met leden van koninklijke families.
Het laatste materiaal waar de in 1987 overleden kunstenaar Anton Pieck aan werkte, wordt in beperkte oplage als litho uitgegeven. Dat gebeurt ter ere van het 25-jarig bestaan in 2009 van het Anton Pieck Museum. Het gaat om een tekening van de Zwarte Bijlsteeg in Amsterdam rond 1900. Rondom de aquarel zijn nog de gaatjes en roestsporen zichtbaar van de punaises waarmee het kunstwerk op het tekenplankje was vastgeprikt. „Pieck overleed in zijn slaap, kort voordat hij het werk af zou ronden”, zegt curator Anneke Nitrauw. De tekening is niet eerder op de markt gebracht en wordt in een oplage van 1500 stuks uitgegeven.
Shirley Esseboom, danseres bij het Nederlands Dans Theater I in Den Haag en Massimo Molinari, danser bij het Amsterdamse gezelschap Krisztina de Châtel, zijn de winnaars van de Prijzen van Verdienste 2008. Het initiatief voor de prijzen komt van Stichting Dansersfonds ’79. De Aanmoedigingsprijs ging naar Jamy Schinkelshoek, danseres bij Introdans. De Prijs van Verdienste bestaat uit een bedrag van 2500 euro, aan de Aanmoedigingsprijs is 1500 euro verbonden.