diepgids22woensdag

Hartoperatie in St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. (FOTO ANP) Beeld
Hartoperatie in St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Wat een akelige pretenties heeft Christiane Beerlandt (Trouw, gisteren). Alsof ze God zelf is. Alles wat je overkomt heb je zelf bewust of onbewust over je af geroepen, is dus je eigen schuld, en is te genezen door bij jezelf te rade te gaan.

Mijn nierfunctie is vrijwel nul en ik moet driemaal in de week dialyseren. Genezing kan alleen door transplantatie. De reden dat die genezing uitblijft heeft niets met mijzelf te maken. Dat komt omdat de minister en zijn partij roken in kleine cafés nog steeds hoger op de agenda heeft staan dan transplantatie. Het enige dat ik kan doen is de volgende keer geen CDA meer stemmen. En hopen dat ik nooit een arts tegen kom die zichzelf ook maar een ietsiepietsie door deze ’Berendien uut Wisp’ laat inspireren.

Taco Kingma Gouda

Christiane Beerlandt reikt ons ’de sleutel tot zelfbevrijding’ aan. We konden lezen hoe zij bij elke ziekte de juiste psychische achtergrond ontdekt. Om je ziek te lachen, maar nee het is serieus bedoeld. Een stoet van onschuldige en minder onschuldige diagnosen komt voorbij. Geleidelijk bekruipt mij de vraag waarom Trouw anderhalve pagina aan deze rimram besteedt. Wat te denken van: „Incestslachtoffers hadden hun trauma al bij de geboorte; de incestueuze ervaring brengt slechts het trauma naar boven.” Afgezien van de vraag hoe pijnlijk dit is voor de slachtoffers, constateer ik een ontkenning van de geschiedenis. Hoe ver kan men hiermee gaan? Op zeker moment zegt ze: „Stel dat het Jodenras leeft vanuit het slachtofferschap ...” We begrijpen intussen zo het vervolg wel. Ik val over het woord ’Jodenras’. Dat de Joden een ras zijn, is een fictie die hardnekkig werd gekoesterd door het nationaal-socialisme van Hitler.

Cees van Zwieten Rotterdam

Met een mengeling van geamuseerdheid en ergernis heb ik het artikel over Christiane Beerlandt gelezen. Inderdaad is ziekte geen puur toeval. In grote lijnen zullen de meeste artsen en therapeuten, complementair of regulier, onderschrijven dat ziekte het gevolg is van een combinatie van aard, aanleg en leefomstandigheden. Tot zover heb ik geen probleem. Maar dan worden er allerlei oneliners uit de kast gehaald die blijkbaar voor die hele groep mensen met die klacht in zijn geheel op zou moeten gaanErg dubieus. En naarmate het artikel vordert wordt de toon steeds onbarmhartiger: mensen hebben alle gebeurtenissen die hen overkomt zelf naar zich toegetrokken. Dat is nog erger dan het geloof dat God jou ellende te dragen geeft.

Gelukkig wordt het einde van het artikel uitermate humoristisch waardoor we het voorgaande ook met een flinke korrel zout naast ons neer kunnen leggen: Beerlandt gaat niet dood Nee, Beerlandt overwint dit alles.

Marieke Hoeve energetisch therapeut, Oosterbeek

Bij toenemende werkloosheid heeft het grote nadelen om de WW-premies te verhogen. Juist dan moeten de kosten van de factor arbeid niet hoger worden. Want dat voedt de prikkel om meer werknemers te ontslaan. De gevolgen laten zich raden. Er ontstaat een neerwaartse spiraal. Daarom is het zo belangrijk om in economisch goede tijden een spaarpotje aan te leggen en geen oneigenlijk gebruik van de sociale fondsen te maken.

M. Fernhout Capelle a/d IJssel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden