diepgids22donderdag

Verhuizers halen het Scheringa Museum leeg. ( FOTO ANP) Beeld
Verhuizers halen het Scheringa Museum leeg. ( FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Onlangs deed ik de religie-test waarbij mij een vreemde vraagstelling niet ontging. Wat ik zou doen als ik fors zou erven van een gulle oom? 1) vreugededans omdat eindelijk de Porsche gekocht kon worden. 2) goede-doelen-reflex met beetje voor mezelf. 3) paniek want ik wil in soberheid leven.

Wat als ik nu gewoon een vrouw ben en heel blij ben met dat geld om leuke dingen mee te doen? Porsche? De test is vast door een man gemaakt?

R. Custers Sittard

Ja, door drie mannen, maar mede door een vrouw – redactie Podium. De test staat op www.trouw.nl/relitest.

Als dieven in de nacht hebben verhuizers het Scheringa Museum leeg gehaald. Alles in bubbeltjesplastic verpakt en ingeladen. We mogen van geluk spreken dat deze mooie collectie niet eenvoudig met scherpe messen uit de lijsten is gesneden. Wat een barbarij.

En wat een tactloosheid naar de inwoners van Spanbroek. Ik ben daar geboren en getogen, en heb een en ander met afgrijzen gadegeslagen. Ik verwacht deze kunstroof binnenkort te zullen zien bij ’opsporing verzocht’.

Gerard Ursem, Arnhem.

Dat ABM Amro direct het museum leeghaalt is vreemd. Waarom wordt de pluk-ze wet niet gehanteerd bij het persoonlijke vermogen van Scheringa en anderen die verantwoordelijk waren voor de schandelijke wijze waarop zij gedupeerden hebben benadeeld? Dat kan toch veel kapitaal opleveren? Laten we hopen dat dit vermogen gebruikt kan worden in plaats van de collectie van het museum op den duur te versnipperen. Dat Dirk Scheringa zo populair is, is geen reden om hem niet persoonlijk te laten voelen wat de gevolgen zijn van zijn grootschalige laakbare financiële activiteiten.

Maarten van Stokkum Zeist

Wie erg goed wegkomt in de hele DSB-affaire is his masters voice Klaas Wilting. In de jaren ’80 hét grote voorbeeld voor heel beroepshalve communicerend Nederland, veelgevraagd spreker op congressen en symposia. Zijn credo toen was: openheid van zaken, het publiek serieus nemen en geen doofpothouding.

Het enige dat Klaas Wilting de laatste jaren nog leek te doen was de interviewer het einde van het interview melden, omdat de heer Scheringa thuis moest gaan eten. Het spreekwoord luidt: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Nog een spreekwoord zegt: de wal keert het schip.

Marie-José Pas Venlo

De affaire Scheringa doet mij denken aan de omgang van de heer Ollie B. Bommel en de Kleine Club in Rommeldam, door Marten Toonder briljant vertolkt. Markies de Cantecler vond Bommel een vulgaire parvenu. De vanzelfsprekende zelfverheerlijking en rijkdom van deze ’parvenu’ wekken de naijver van de gesettelde maatschappelijke bovenlaag. Hij mag er niet bijhoren.

Iets soortgelijks overkwam scheepswerfmagnaat Cornelis Verolme die als rijk geworden schroothandelaar ook niet bij de Club mocht horen.

Er zijn in dit land onzichtbare grenzen die niet overschreden mogen worden. Naïeve bestuurders weten meestel zelf niet dat ze agenten zijn die deze grenzen bewaken.

Johan Prins Den Haag

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden