diepgids22donderdag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Johan ten Hove, de lezer te Sint Jansklooster, vraagt zich maandag af of we beschaafder zijn geworden. Ik denk het niet. We zijn emotioneler geworden.

We leven in een emotiemaatschappij waarin helaas niet iedereen meer weet wat een gezond schaamtegevoel is. Waarin geen tijd meer is voor reflectie en nuance.

Anneke Keijzer-Kingma Oudesluis

In Trouw van maandag wordt verslag gedaan van het ontruimen van een kamer in verpleeghuis Houttuinen in Haarlem. Wij hebben een vergelijkbare ervaring opgedaan. Mei 2008 overleed mijn moeder in Verpleeghuis Nebo te Den Haag. De familie moest op de dag van overlijden de kamer ontruimen. Die dag bleek dat de ontruiming al had plaatsgevonden. De kleding in plastic zakken en het weinige meubilair stond opgeslagen op de gang. De kamer was inmiddels heringericht voor de nieuwe bewoner; kleding en toiletartikelen zichtbaar aanwezig. Beladen met plastic zakken en meubilair, gadegeslagen door personeel, bewoners en bezoekers baanden we ons door restaurant en hoofdingang, een weg naar buiten. Een afscheid als verslagenen; de dag van overlijden.

Voor de ruimte waar het stoffelijk overschot korte tijd verbleef, werd door het Nebo 100 euro in rekening gebracht. Zo mensonterend zakelijk kan het dus ook. Het eindgesprek versterkte bij ons de indruk dat het geen uitzondering betrof maar gewoon alledaags beleid is.

J. Spaans Assen

Tijdens haar bezoek aan de moskee in Aboe Dhabi, droeg Máxima de daar voorgeschreven djellaba. Maxima én Willem Alexander deden hun schoenen uit. Jose Samson stoorde zich gisteren in Trouw hieraan. Wordt het echter niet eens tijd om te stoppen met stukjes waarin mensen opgestookt worden om zich negatief op te stellen tegenover moslims? Máxima en Alexander bezoeken vele culturen en handelen zoals daar van hen verwacht wordt. Als ik in Spanje of Italië een dom bezoek, bedek ik mijn schouders. In een synagoge bedek ik, als getrouwde vrouw, mijn hoofd. In Japan doe ik mijn schoenen uit als ik een huis betreed. Een kwestie van respect dus.

Miriam Thielen - Vaz Dias Leeuwarden

Een beetje voorspelbaar is Bert Keizer wel Hij is een zachtaardige afvallige katholiek die steeds weer ieder en zichzelf probeert te overtuigen van de onbenulligheid van de gelovige. Iedere keer als ik hem lees denk ik wat meewarig: ach, de schat, een Don Quichotte die de windmolens bevecht. Het leuke vind ik dat de ooit gelovigen die tot ongeloof gekomen, meer bezig blijven met het geloof dan zij die er nog vertrouwen in hebben. Laat hem doorgaan, erger je niet; je kunt ook om zijn colums lachen.

Wies Römer Amsterdam

Trouw presenteerde dinsdag een duidelijk overzicht van de inkomsten van de burgemeester Hulman van Den Helder. Ik vraag mij af hoe een burgemeester met een jaarinkomen van 152.205 euro durft te beweren dat hij zijn woonlasten niet meer kan betalen. En hoe kan het dat wethouders een maandelijkse vergoeding van 3200 euro uitkeren? Dat Hulman nog steeds wachtgeld als oud-wethouder van Rotterdam ontvangt is onbegrijpelijk.

Bas Vooijs Veere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden