diepgids21vrijdag

I Spy

Regie: Betty Thomas; VS, 2002. Met Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen en Malcolm McDowell. RTL 5, 20.30-22.15 uur.

’I Spy’ is gebaseerd op ’I Spy’, de populaire Amerikaanse televisieserie uit de periode 1965-1968 waarin voor het eerst een zwarte en een blanke hoofdrolspeler werden gekoppeld. De grote emancipator was de destijds 28-jarige Bill Cosby, die voor veel zwarte acteurs uitgroeide tot een rolmodel, zeker voor Eddie Murphy, die hier in zijn voetsporen treedt. Zijn uitgelaten komische talent contrasteert hier prima met het ingehouden komische talent van tegenspeler Owen Wilson, maar de grappen en grollen rond een spionagevliegtuig dat uit handen van terroristen gered moet worden, zijn vooral belegen. Ook Famke Janssen is van de partij, om haar rol als Bond-girl nog eens dunnetjes over te doen.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

Regie: Stephan Elliott, Australië, 1994. Met Terence Stamp, Hugo Weaving en Guy Pearce. RTL 8, 20.30-22.25 uur.

Hilarische komedie met veel Abba-liedjes. Drie kleurrijke travestieten trekken in een al even opvallende bus door het Australische woestijnlandschap, van show naar show.

The Crow: City of Angels

Regie: Tim Pope; VS, 1996. Met Vincent Perez, Mia Kirshner, Richard Brooks, Iggy Pop. SBS 6, 23.45-01.25 uur.

Boven de zwarte stad trekt het bord met neonletters alle aandacht. Ooit stond er ’Jesus saves’, maar van het eerste woord zijn de eerste drie letters uitgevallen en van het tweede woord is de laatste letter verdwenen. Omdat de woorden boven elkaar staan, laten ze zich makkelijk in omgekeerde volgorde lezen: ’Save us’.

In deze film is het geen achteloze grap, maar een bloedserieuze waarschuwing voor de verloedering die ons te wachten staat. Het kapotte neonbord is zoals alles in deze film: loodzwaar, humorloos, misplaatst pretentieus, dweepziek.

De film werd een succes in Amerika, het vervolg verzuipt in een vette saus van versleten videoclip-esthetiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden