diepgids20woensdag

Pete Seeger, de componist van 'Turn, turn, turn', niet Bob Dylan. (Trouw)Beeld EPA

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Een mooie column van Jean Jacques Suurmond (dinsdag) over de Prediker, maar met de zin ’Citeert jouw Bob Dylan mij niet in zijn liedje ’Turn, turn, turn’?” legt hij Dylan iets in de mond dat hij niet alleen niet gezegd heeft, maar ook niet gezegd kan hebben. Bob Dylan heeft dat lied namelijk niet geschreven. Het was Pete Seeger die de tekst van Prediker op muziek heeft gezet.

Peter van de PeppelAssen

Iemand de huid vol schelden in het Tweede Kamer, bij het debat over de reactie van premier Balkenende op het rapport van de commissie-Davids. Nee oppositie, dat hoort niet en mag niet. Het is hoogst onfatsoenlijk en de Kamervoorzitter zou direct na het uiten van scheldwoorden de spreker het woord moeten ontnemen. De ’schelders’ moeten per ommegaande hun excuses aanbieden. Om Nederland over de kop te jagen op een dergelijke toon en over een reeds jaren geleden afgedaan onderwerp, is absurd.

Hyltje BrandsmaJoure

Dominee Van Egmond heeft als eerste vrouwelijke predikant in de Gereformeerde Kerken (Religie & Filosofie dinsdag) ons in 1971 in het huwelijk bevestigd in Baarn. Een mooie dienst uiteraard en soms leek het of ze zenuwachtiger was dan het bruidspaar.

Gert Malesteinen Janny Haisma Putten

Dat is nou echt de stijl van Trouw ,dacht ik bij de voorpagina van de krant van 16 januari. Die foto van dat kleine jongetje, gered vanonder het puin. Hij ziet zijn moeder, wat een opluchting en dankbaarheid in zijn donkere ogen. De onmacht die je voelt bij al die vreselijke beelden op de televisie en in de krant. Ik troost mezelf door af en toe naar de foto van dat kindje te kijken. Er zijn ook hoopvolle momenten.

Dieneke SminkHavelte

In de berichtgeving over Klaas Hendrikse lees je steeds dat hij ’atheïstisch’ predikant is. Dat ’atheïstisch’ tussen aanhalingstekens intrigeert me. Is het zoiets als een slager die opeens ’vegetarisch’ is geworden, maar nog niet helemaal zeker weet of hij zijn biefstukje zal opeten? Zijn klanten in de winkel vinden het nogal verwarrend. Of de badmeester, die onlangs watervrees kreeg. Ik hoorde dat hij nu in met veel plezier in een speelgoedwinkel werkt.

Jurjen BeumerHaarlem

Betekent een ’illegale sloop’ van asbest altijd dat de veiligheid en gezondheid van werknemers op het spel worden gezet? Dat is immers, wat het artikel ’Asbest: slopers en keurmerk malafide’ van 8 januari suggereert. Indien een document (bijvoorbeeld, een sloopvergunning) op de werklocatie niet kan worden overlegd heet zo’n asbestverwijdering al gauw ’illegaal’.

Als de opdrachtgever (tot zelfs overheden en semi-overheden aan toe) welbewust, ten behoeve van de eigen financiële huishouding, de zaken manipuleert, wijzen de beschuldigende vingers altijd maar één richting uit, de kant van de niet volgens het boekje te werk gaande (gecertificeerde) asbestsaneerders. Men kan zich afvragen of het terecht is om degenen die aan de achterkant van de bouw werkzaam altijd maar weer met afvalstoffen, hoon, pek en veren te overladen.

Wim Schuller en Frank Woreel, platform Asbestverwijdering Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden