diepgids20vrijdag

Hersenen kun je gebruiken om te denken. Maar hersenen maken ook dat je kunt lopen, praten of voelen. Je gebruikt ze vaak zonder dat je daar erg in hebt. In de loop van de jaren werken ze soms minder goed. In het Leidse Museum Naturalis zie je hoe dat in z’n werk gaat. T/m 29/4; daarna toert de expositie door het land, t/m 31/7.

Ooit een nijlpaard zo klein als een hond gezien? Bestudeer de botten van het dwergnijlpaard en maak je eigen fossiel. De workshop Fossielen-X-pert wordt vandaag en morgen gehouden in het Universiteitsmuseum, Utrecht, 15-16.30u, 6-12jr 030-2538028.

Kom Bollywooddansen in het Tropenmuseum Amsterdam. Workshops ma t/m vr 13-14u en 14.30-15.30u, 8-12jr, reserveren 020-5688233. Er zijn elke vakantiedag ook rondleidingen (vanaf 6 jaar).

Een nieuwe activiteit in het Bakkerij Museum in Hattem: ’Marsepeinen Zwijnen’ maken. Je gaat aan de slag met marsepein olv een van de museumbakkers. Kijk voor data en tijden op www.bakkerijmuseum.nl.

Dertig tot in detail uitgewerkte modelspoorbanen (waarvan de helft een primeur voor Nederland) staan drie dagen lang opgesteld in het Spoorwegmuseum, Utrecht. On TraXS! duurt t/m zondag. Kinderen kunnen een rangeerdiploma halen of een demonstratie modelbaan bijwonen. Za en zo rijdt de Heimwee Express Mat ’54.

Tot aan eind van de laatste ijstijd liepen in het gebied dat we nu de Peel noemen mammoeten rond. Na meer dan 10.000 jaar afwezigheid duikt er weer een op, in de vorm van een skelet (samengesteld uit de botten van verschillende in Nederland gevonden skeletten). Te zien in het Beiaard- en Natuurmuseum Asten. Overigens organiseert het museum elke woensdag een Torenexpo waarbij u de kerktoren van Aspen beklimt en de stadsbeiaardier ontmoet (t/m 1/6, museumasten.nl).

De deuren van het Theatrum Anatomicum in de Waag in Amsterdam gaan voor het eerst sinds tientallen jaren weer open. Dit Theatrum werd in 1691 gebouwd voor de roemruchte anatomische lessen van dr. Frederik Ruysch. Een medewerker van Amsterdam City Walks leidt u rond (maandelijks; de eerste mogelijkheid is morgen 13-14u, reserveren 06-18257014).

Museum De Locht in het Noord-Limburgse Melderslo herbergt een expositie over de middeleeuwse tijdbeleving en de jaarcyclus van het boerenbedrijf. Twaalf miniaturen uit de periode 1400-1500 zijn uitvergroot tot maxiformaat en aangevuld met weerspreuken, werktuigen en een diapresentatie. De expositie ’Die twelf maendekens ’s Jaers’ duurt tot 1/11; www.delocht.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden