diepgids20donderdag

Er wordt ondanks het verbod nog gerookt in cafés. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Mammon is de afgod van het geld. De kredietcrisis is de laatste kans voor God om Mammon te overwinnen. Stop de windhandel (Mammons financiële balletje-balletje spelen, woekerpolissen, koersmanipulatie, hedge-fondsen).

Geld is een ruilmiddel. Schaf de rente af en vraag alleen een administratieve vergoeding. Bevries lonen en prijzen. Dan heb je geen rente nodig om de kosten voor gestegen levensonderhoud te compenseren. Pluk de ridders van het roofkapitaal (de Van der Hoevens, Boonstra’s, Rijkman Groeninks) met 100 procent belastingtarieven. Schaf de verschillende valuta af, verdeel het nieuwe geld door een Wereldbank. Neem een neutrale munt (geen dollar of euro). Voer de gulden weer in. We hadden toch altijd al het mooiste geld. Neem onze Vuurtoren!

Pieter ter Steeg Gouda

Ondernemen vergt vooruitzien. Deze kwaliteiten ontbreken bij de horeca. Al een paar jaar was bekend welke maatregelen op stapel stonden voor het rookvrij maken van de horeca. Een deel van de ondernemers lijkt pas na de invoer van het rookverbod zicht op de werkelijkheid te krijgen. Geschrokken proberen zij nu het belang van de volksgezondheid te frustreren. Ik ben blij met een minister die standvastig dat grotere belang verdedigt.

Harry Slegh Utrecht

Seks zonder liefde is niet per se schadelijk’ schrijft Ineke van der Vlugt (Trouw, dinsdag). Ik ben een andere mening toegedaan. De schade is niet altijd zichtbaar. Ze zit in het hart. Als twee mensen vrijen worden hechtingshormonen aangemaakt. Als er geen liefde is, is er ook geen binding dus die twee mensen maken zich los van elkaar en gaan zo tegen de werking van hun eigen lichaam in. Gevolg is een verharding van het hart. Hierdoor wordt het moeilijker de volgende keer wel te hechten. In het programma ’40 dagen zonder seks’ gaf praktisch elke deelnemer aan het moeilijk te vinden om een normale relatie aan te gaan, kwetsbaar te zijn, intimiteit te beleven. Onderweg van de ene one-night-stand naar de andere raak je het vermogen kwijt te vertrouwen. Dat is schade.

Ton Smit Utrecht

Slechts één woord van compassie kon er bij Wouter Bos af: ’verdriet’. Maar wordt er voor Ella Vogelaar, die van goede wil was, en zich naar vermogen heeft ingezet om haar taak te volbrengen, ook gezorgd voor psychotherapeutische opvang? Dat verdient zij wel. Dit voor haar regelen zou bij een partij die zich socialistisch noemt als primaire plicht verstaan moeten worden.

G.J.F. Versteegh Rijswijk

De euthanasiewet is voor velen zo knellend dat het opzoeken van ruimere grenzen gewenst is. Ik ben het ermee eens dat deze wet geen recht op euthanasie verschaft. Het grootste probleem is dat de wet euthanasie behandelt als een speciaal geval van moord. Binnen bepaalde grenzen mag de arts een goedbedoelde moord begaan! De wet gaat voorbij aan de beschikkingsbekwaamheid van de mens. Het zelfbeschikkingsrecht inzake zelfdoding moet erkend worden, dan hoeft de doding ook niet meer door een arts verricht te worden en valt hulp bij zelfdoding buiten het strafrecht. Dus: recht op euthanasie, ja!

H.G. Broeze Steenwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden