diepgids20dinsdag

INFORMATIEF

In Koppen XL een reportage waarin Obama zelf terugkijkt op de weg die hij heeft afgelegd. Oorspronkelijke titel : ’Dreams of Obama’ van Frontline (2009) (21.30 uur, België 1).

Pauw & Witteman Presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman ontvangen, in een uitzending die geheel is gewijd aan de inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama, de volgende gasten:oudminister van buitenlandse zaken Ben Bot, GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema en Amerika-kenner Maarten van Rossem (23.00 uur, Nederland 1).

’t Zal je maar gebeuren: In de klauwen van de Taliban

Het staat met een zwarte rand in hun geheugen gegrift: 19 juli 2007. Die dag gijzelen de Taliban 23 enthousiaste Zuid-Koreaanse zendelingen in Afghanistan. In ’t Zal je maar gebeuren’ het relaas van Yoo Kyung-sik, een van de gegijzelden, en zijn thuisfront over zes angstige weken in handen van onberekenbare vijanden. Twee mannen overleven het drama niet; zij worden door de Taliban omgebracht (22.50 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

De Amerikaanse toekomst, een geschiedenis

Simon Schama is een zeer succesvolle historicus. Op 35-jarige leeftijd was hij hoogleraar in Harvard. Sinds 1993 is hij verbonden aan de Columbia University in Amerika, publiceerde tien boeken, is werkzaam als kunstcriticus voor de New Yorker en als columnist voor the Guardian en maakte diverse documentaireseries voor de BBC zoals’ ’A History of Britain’ en ’The power of art’.

Deel 3: Amerika en geloof

Simon Schama laat zien welke belangrijke rol godsdienst speelt in de Amerikaanse politiek. Voor het eerst sinds generaties zijn het nu de democraten die zich er op beroepen de partij van God te zijn. Het was Barack Obama - en niet John McCain- die over zijn geloof sprak tijdens de verkiezingen.

Godsdienst is volgens Schama in Amerika meer dan enkel een conservatieve kracht. Godsdienst speelde een belangrijke rol in de strijd om vrijheid. De zoektocht naar religieuze vrijheid bracht rond 1600 velen ertoe de gevaarlijke overtocht te maken. En na de Amerikaanse onafhankelijkheid werd deze vrijheid van godsdienst verankerd in de grondwet. Amerika was het eerste land dat hiertoe besloot. Zo speelde in 1800 de zwarte kerkgemeenschap een belangrijke rol bij de afschaffing van slavernij en in de jaren zestig bij de strijd om burgerrechten voor de zwarte bevolking. En deze zelfde kerk is ook grondslag van de inspiratie van Barack Obama (23.30 uur, Nederland 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden