diepgids19woensdag

Ella Vogelaar verscheen bij Nova op rode schoenen. (FOTO ANP) Beeld ANP
Ella Vogelaar verscheen bij Nova op rode schoenen. (FOTO ANP)Beeld ANP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Zag niemand die rode schoenen van Ella Vogelaar op de avond dat zij bij Nova geïnterviewd werd door Clairy Polak? Rode schoenen, zo rood als de PvdA, schoenen waarmee je iedereen een schop zou kunnen verkopen. Fantastisch! Volgens mij kon de camera er niet genoeg van krijgen! Goed gekozen, mevrouw Vogelaar, goed gedaan, gefeliciteerd!

Am Schüngel Driebergen

Tineke van der Kruk schrijft in Trouw van 13 november dat dementie levenskunst vereist en met blijmoedige humor tegemoet kan worden getreden. Volgens haar kijken wij Nederlanders niet positief tegen deze ziekte aan; er rust een taboe op. Schrijfster wil de weg versperren voor wie waardig wil ontsnappen aan een te verwachten ellendige toekomst. Een als bedreiging voorvoeld heilloos levenseinde mag niet tot euthanasie leiden, is de strenge regel van mensen als Van der Kruk. Ik durf dit standpunt liefdeloos te noemen.

Bij de discussie over dementie tref ik vaak de beschrijving aan van een begripvolle, doorlopend verzorgende echtgenoot/echtgenote rond de patiënt. Maar zo’n partner wil nogal eens ontbreken en van de overige betrokkenen is niet automatisch een bevredigende benadering te verwachten.

Merkwaardig hoeveel geneesmiddelen er dagelijks worden verstrekt voor onze kwalen en ziektes, terwijl troost tegen het ware ’ondraaglijk lijden aan het bestaan’ ongewenst blijft. Over een taboe gesproken...

M. Schreijers Heemstede

Het redactionele commentaar ’Dat de burger recht heeft op euthanasie is een misverstand’ (Trouw, 17 november) en het ingezonden stuk ’Euthanasie moet mogen’ (Trouw,15 november) zijn helder al voeg ik dit toe: het zelf gewilde levenseinde via euthanasie is, ondanks een vorm van bescherming van betrokken artsen, een geregisseerde zelfmoord waar te velen onvrijwillig bij worden betrokken.

Niet enkel artsen maar ook (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, apothekers maar bovenal de naaste verwanten moeten dit doormaken. Euthanasie geeft grote problemen die lang doorwerken en vele jaren later nog spelen. Wie helpt degenen die het er dan moeilijk mee hebben? De ’goede dood’ is een aperte leugen.

W.J. Maarschalkerweerd Veenendaal

Kennelijk heeft historicus Lambert Giebels klakkeloos van Robert Ammerlaan (’Hollands Diep’) overgenomen dat ’Portrait of a Marriage’ om een Amerikaans diplomaten-echtpaar zou gaan zou gaan (Trouw, vrijdag). Harold Nicolson was een Britse diplomaat, en zijn vrouw de, al even Britse schrijfster Vita Sackville-West.

Ilse Wessel Baarn

De Universiteit van Groningen heeft aan Kader Abdolah een eredoctoraat verleend, dat hem blijkbaar zo over het paard heeft getild, dat Christian Brouns nog slechts kolder aan hem wist te ontlokken (Trouw, 10 november).

Wij zijn niet klaar voor de verandering die Abdolah wil. Mohammed president van de Verenigde Staten? Een moslim als president hier? Driekwart van Nederland kiest voor het koningshuis. Ik mag hopen dat ze in Groningen zich bewust worden wat voor vlees ze in de kuip hebben.

J.M. van Woerden Kaatsheuvel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden