diepgids19maandag

Ratatouille

Belinda van de Graaf

Regie: Brad Bird; VS, 2007. SBS 6, 20.30–22.40 uur.

’Ratatouille’ is een van de mooiste animatiefilms van de afgelopen jaren, afkomstig uit de Disney/Pixar-stal waar ook het recente ’Up’ vandaan komt, evenals het inmiddels klassieke ’Toy Story’, de eerste avondvullende animatiefilm die geheel met de computer werd gemaakt. ’Ratatouille’ is een film met schitterende literaire kwaliteiten over een rat met een verfijnd smaakgevoel die liefst topkok wil worden in Parijs. Het is een bizar uitgangspunt, maar Remy de Rat is zo’n prachtig, gedreven karakter en de film zit zo spitsvondig in elkaar dat je van verrukking van je stoel valt. ’Ratatouille’ is trouwens ook een betere ’kookfilm’ dan ’Julie & Julia’, de film waarin Meryl Streep de Amerikaanse kookboekenschrijfster en tv-kok Julia Child speelt.

Suspicion

Regie: Alfred Hitchcock; VS, 1941. Met Cary Grant en Joan Fontaine. Arte, 21.00-22.35 uur.

Fijne oude Hitchcock-thriller met Cary Grant als charmante gokker die zich tijdens een treinreis met een derdeklas kaartje in het eersteklas compartiment nestelt, om daar een steenrijke dame aan de haak te slaan. Pas na de huwelijksvoltrekking begint de echtgenote de ware aard van haar echtgenoot te doorgronden. Knap zoals Joan Fontaine de almaar banger wordende vrouw speelt. Ze werd ervoor bekroond met een Oscar. In een gedenkwaardige scène brengt Grant haar een glas melk waarin door Hitchcock een lampje was aangebracht, zodat alle aandacht naar het mogelijk vergiftigde goedje uit zou gaan.

Hopscotch

Regie: Ronald Neame; Engeland, 1980. Met Walter Matthau, Glenda Jackson, Ned Beatty, Sam Waterston en Herbert Lom. BBC 1, 00.50-02.30 uur.

Leuke komedie waarin Walter Matthau een afgedankte CIA-agent speelt die een boekje opendoet over de daden van zijn voormalige meerderen. Binnen de kortste keren wordt hij op de hielen gezeten door allerlei ex-collega’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden