diepgids19donderdag

Hoogste alarm in Amsterdam-ZO na anoniem telefoontje. (FOTO ANP )Beeld ANP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Misschien is het wel pijnlijk voor gelovige christenen om geloven in God op één lijn gesteld te zien met geloven in kabouters, eenhoorns en elfen. Al die soorten geloof zijn even onbewijsbaar, daarin heeft Floris van den Berg zaterdag in Trouw gelijk. Maar geloven in God is toch van een andere kwaliteit dan geloven in elfen en dergelijke. Het is ingrijpender, pijnlijker, kwetsender voor onze eigendunk.

Het is inderdaad goed de privileges van welke religie dan ook ter discussie te stellen. En ook is het goed om te stellen: durf zelf te denken: waarschijnlijk is er geen God. Maar ook: waarschijnlijk wel. Het gezonde verstand kan dat niet beslissen. Wat is er veel arrogant geloof dat zich als vanzelfsprekend verheft boven ongelovigen. Atheïsme is niet iets om je voor te schamen.

Bert Appers Castricum

Als de politie voortaan na ieder anoniem telefoontje winkelgebieden sluit en onschuldigen oppakt, zonder degelijk vooronderzoek, dan kan ze het nog druk krijgen. Zo bestrijd je geen terrorisme, maar kweek je het. Dit in navolging van de ex-president van de VS die ook op vage en onjuiste informatie een land binnen viel. Als adspirantpolitie moest ik uit het wetboek van strafvordering uit het hoofd leren: „Verdachte is hij ten wiens aanzien op grond van feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit.” Als de autoriteiten dergelijke grondregels aan de laars gaan lappen vrees ik dat we van een rechtsstaat in een politiestaat terecht komen.

Krijn Coppoolse, oud politiechef Wijhe

Ik heb me groen geërgerd aan het stukje van Abdelrazek Khoulani op de podiumpagina van dinsdag. Waarschijnlijk had hij het programma van Pauw en Witteman van die avond daarvoor nog niet gezien. Toen heeft burgemeester Cohen op een zeer sympathieke manier gereageerd op de felle aanvallen van de beide heren Pauw en Witteman, die in de geest van Khoulani onhebbelijke vragen op hem afvuurden.

Uiteindelijk moesten deze heren zich min of meer gewonnen geven dankzij de adequate, ter zake kundige en zeer beschaafde manier van uitleg van Cohen. Hij moet het zeker de volgende keer weer zo doen en alleen zo mogelijk iets sneller reageren met rehabilitatie van onschuldig gebleken verdachten.

Victoire van der Ven-van der Werf Zwijndrecht

Dubbeltjes tellen op het tafelzeiltje. Ik denk terug aan de jaren zestig toen we geld inzamelden voor Philadelphia. Is die vergeten hoe zij destijds is gestart? Ik kom uit een gezin met vier kinderen en mijn oudste broer was meervoudig gehandicapt. Twee keer per jaar ging mijn moeder, dagen achtereen, alle adressen in de omgeving langs om het Philadelphiabusje op te halen.

Een groen collectebusje met een ijzerdraadje met een loodje verzegeld. Meer dan 70 adressen in een straal van 15 kilometer rond ons huis. En dat allemaal op de fiets, door weer en wind! Voor Philadelphia, voor meer en betere zorg voor mijn broer en kinderen zoals hij.

Met afschuw heb ik naar de uitzending van Zembla gekeken. Mannen met zogenaamd ’het hart op de goede plek’ presteerden het om door grootheidswaanzin en wanbeleid de eens zo zuur bijeen gebrachte dubbeltjes en stuivers te verkwanselen.

Nies Klem Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden