diepgids19dinsdag

Het ITs Festival Amsterdam voegt de route muziektheater, met cabaret, musical en opera, toe aan zijn twintigste jubileumeditie die 19 juni van start gaat. Andere routes zijn theater, regie en dans. Studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie kunnen dit jaar voor het eerst hun afstudeerfilms laten zien op het festival. Om in de toekomst meer internationaal talent richting de hoofdstad te trekken, is elke toneelschool in Nederland een band aangegaan met een internationale collega. Dit jaar zijn dat voornamelijk scholen in Duitstalige gebieden. Het festival duurt tot 27 juni. Cabaretier Hans Teeuwen gaat het prijzengala presenteren.

Ter ere van de Enschedese dichter en schrijver Willem Wilmink vindt van 4-7 juni het gelijknamige festival plaats in Enschede en op 11 juni in Zwolle. Alle 1500 liedjes en gedichten die hij maakte, worden dan voorgedragen. Als voorproefje heeft Herman van Veen de cd ’Uit de tijd gekomen’ gemaakt, waar twintig liedjes van Wilmink op staan. De organisatie looft in oktober volgend jaar voor de eerste keer de Willem Wilminkprijs uit voor het beste kinderlied. De nieuwe tweejaarlijkse prijs bestaat uit een beeldje en 5000 euro.

De twaalf violisten die in de finale van het Koningin Elisabethconcours in Brussel met elkaar zullen wedijveren om de eerste prijs zijn bekend. Zeven van hen komen uit Azië (van wie vier uit Korea) of hebben een Aziatische achtergrond. De overige vijf komen respectievelijk uit België, Letland, Moldavië, Rusland en de Verenigde Staten. Van maandag 25 mei tot en met zaterdag 30 mei spelen zij alle twaalf (twee per avond) een vioolsonate, het nieuwe, verplichte werk voor viool en orkest en een concert naar keuze. In de jury dit jaar zitten grootheden als Augustin Dumay, Daniel Hope, Jaime Laredo, Igor Oistrakh en Vadim Repin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden