diepgids18donderdag

Met carnaval mag alles, maar een homoprins? (FOTO ANP) Beeld ANP
Met carnaval mag alles, maar een homoprins? (FOTO ANP)Beeld ANP

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Voor een antwoord op de vraag van Geert Wilders: Is de islam gelijk aan het christendom?, had Arie Slob alleen maar naar de rol van de religies in Amerika in het algemeen en New York in het bijzonder hoeven te kijken. Daar wordt iedere gelovige of anderszins met ideeën gevoed persoon op het hart gedrukt zijn of haar ideeën of geloof uit te dragen. Daarmee creëer je een vitale samenleving zo is de gedachte.

Met die kennis had het antwoord kunnen luiden: gelukkig niet, want juist dan heb je iets met elkaar te bespreken. Toch jammer van die gemiste kans om onze samenleving te vitaliseren.

Jan Tiemens Apeldoorn

Abeltje Hoogenkamp betrekt het afwegen van eigen belang en dat van anderen in de discussie over de zelfgekozen dood (Trouw, gisteren). Het is interessant dat de anticonceptiepil erbij gehaald wordt. Aan het niet willen krijgen van kinderen zou een egoïstisch motief ten grondslag liggen. Je kunt met hetzelfde gemak een altruïstisch motief aanvoeren. Immers, als er ruimer gebruik van de pil was gemaakt, dan zouden we nu minder CO2 uitstoot hebben en zouden de files aanmerkelijk korter zijn. En de zelfmoordpil kun je natuurlijk uit egoïstische motieven innemen (een einde aan je persoonlijke ellende), maar er ontstaan ook een altruïstisch effecten: minder (mantel)zorg en voor de blijvers meer AOW bijvoorbeeld. De afweging tussen eigen belang en dat van anderen brengt ons niet veel verder.

Marnix van Winkelen Tiel

Een Brabantse pastoor weigert de communie uit te reiken aan een homoseksuele prins carnaval. (Trouw, gisteren). Christus gaf uit liefde zijn lichaam aan allen, aan mannen en vrouwen. Dat herdenken we bij de communie. Als een man zijn lichaam uit liefde geeft aan een andere man of een vrouw aan een andere vrouw, dan heet dat opeens zonde en worden zij getekend met een kruis op het voorhoofd. Het is toch niet te geloven.

Hans Wilbrink Houten

Volgens aartsbisschop Wim Eijk is ’hulpbisschop zijn een roeping en een zware last omdat de samenleving niet openstaat voor het evangelie’ (Trouw, maandag). Wat een gotspe, deze verzuchting van een kerkleider die zelf niet open lijkt te staan voor de samenleving, inclusief voor sommige van zijn eigen collega’s. Dezelfde samenleving heeft volgens minister Hirsch Ballin een ’groeiende interesse in godsdienstige overtuigingen, na een periode van kopschuwheid en afstandelijkheid’. Ik vrees dat dit niet geldt voor de kerk van Eijk, als deze blijft zuchten dat de samenleving niet openstaat voor zijn ’evangelie’.

Martin Keijbets Wageningen

In de ingezonden reactie op het artikel ’Maak mensen geen wolven voor elkaar’ (Trouw Brieven, dinsdag) staat een fout: ’homo hominem lupus’ moet zijn ’homo homini lupus’ (de mens is voor de mens een wolf).

Jan van Drie Oss

Onder de foto op pagina 4 van Trouw van gisteren lees ik dat Verhagen, Balkenende en Van Middelkoop luisteren naar Halsema. Ik zie echter dat alleen Van Middelkoop naar Halsema luistert. Balkenende praat met Verhagen en deze laatste luistert alleen naar Balkenende.

Henk Landeweerd Raalte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden