diepgids17woens

De NPS, Avro en VPRO gaan experimenteren met het uitzenden van registraties van toneelvoorstellingen. Lennart van der Meulen, zendercoördinator van Nederland 2, verwacht dat er per uitzending 120.000 tot 150.000 mensen worden bereikt. Er wordt gedacht aan een proefperiode van twee seizoenen. De Stichting Theater en Televisie (STTV) en de omroepen gaan voor elk seizoen zes producties uitkiezen die samen een goed beeld geven van het toneelaanbod, maar die ieder voor zich ook geschikt zijn voor uitzending op televisie. De eerste uitzending is eind augustus/begin september, mogelijk in het weekeinde van de Uitmarkt. De eerste voorstellingen die nog dit jaar zullen worden geregistreerd, zijn ’Het temmen van de feeks’ van Toneelgroep Amsterdam en ’De Koopman van Venetië’ van de Theatercompagnie. De uitzendingen zijn meestal op zaterdag- en zondagavonden na het journaal van 20.00 uur.

Hooggeëerd publiek! De circustijd is weer aangebroken. Rond Kerst en oud en nieuw is er ruime keuze aan kerstcircussen. De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben hun circus in respectievelijk Theater Carré, Ahoy’ en op het Malieveld. In Amsterdam heeft Henk van de Meyden (Stardust) weer een keur aan circusartiesten uit de hele wereld bij elkaar gehaald die daar van 19/12 tot en met 4/1 optreden. (www.theatercarré.nl). In Rotterdam presenteert Kerstcircus Ahoy zich van 18 tot en met 30 december (www.kerstcircus.nl). En in Den Haag biedt het Malieveld ruimte aan het Groot Kerstcircus van 19/12 tot en met 4/1. En dan zijn er alom varianten. Zo is er het Noord-Hollands Wintercircus in Heiloo (24/12 tot 4/1, www.noordhollandswintercircus.nl). Het wereldsterrencircus in Arnhem speelt achtmaal, van 25 tot en met 28/12 (www.kerstcircusarnhem.nl). In Sittard/Geleen treedt het Limburgs kerstcircus op van 20/12 tot en met 4/1 (www.limburgskerstcircus.nl). Dan heeft Dordrecht zijn Wintercircus Royal van 18/12 tot en met 30/12 (www.circusroyal.nl). Haarlem herbergt het in Nederland bekende circus Herman Renz van 21/12 tot en met zondag 6/1.

Na Ivo van Hove bij de Vlaamse Opera is er opnieuw een Vlaamse toneelregisseur die Wagners ’Der Ring des Nibelungen’ gaat ensceneren. In de periode 2010-2013 zal Guy Cassiers de vierdelige operacyclus onder handen nemen. De muzikale leiding is in handen van Daniel Barenboim.

’Der Ring des Nibelungen’ wordt een productie van het Teatro alla Scala in Milaan en de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn, in samenwerking met Toneelhuis. Binnen die samenwerking zal Cassiers de operacyclus maken met de artiestenkern die reeds mee tekende voor zijn eerdere producties: Enrico Bagnoli (licht), Arjen Klerkx en Kurt d’Haeseleer (video). Sidi Larbi Cherkaoui zorgt voor de choreografie en Tim van Steenbergenten slotte staat in voor de kostuums.

De premières van de vier opera’s vinden afwisselend in Berlijn en Milaan plaats. In het Wagner-jaar 2013 is er in beide steden een volledige cyclus te zien: in maart in Berlijn en in juni in Milaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden