diepgids16vrijdag

Antoinette Hertsenberg beet zich vast in de DSB Bank. ( FOTO ANP )Beeld Evert Elzinga

Briefschrijver Mark Schalekamp, die gisteren vond dat de hoon voor Scheringa misplaatst is, heeft niet in de gaten dat deze man over de ruggen van zijn ’klanten’ zijn passie voor sport en kunst heeft kunnen botvieren.

Ga eens bij een hypotheekklant van hem langs en vraag eens hoe ze de volgende maand moeten doorkomen. En trouwens, er waren al lang onderzoeken naar zijn praktijken. Antoinette Hertsenberg van tv-programma Radar berichtte ook niet voor de eerste keer over deze affaire, dus het is beslist niet nieuw.

Jan Oosterveld Nieuwegein

Alle tegenargumenten ten spijt blijft Ellen van Wolde’s opvatting dat ’bara’ scheiden betekent en niet ’scheppen’ fier overeind. Becking en Korpel mogen dan proberen in Trouw van 14 oktober haar argumenten onderuit te halen, hun eigen argumenten zijn uitermate zwak. Elke keer dat ’bara’ in de Bijbel gebruikt wordt, ook in de profetische boeken, past de betekenis ’scheiden’ heel goed. Als bijkomend argument is nog te noemen dat alle werkwoorden die met de twee letter BR beginnen, de betekenis van ’scheiden’ in zich hebben.

Tot nu toe hebben we van oudtestamentici alleen gehoord dat ’bara’ oorspronkelijk, of eigenlijk, scheiden betekent. Maar vertaal het maar met ’scheppen’. Ellen van Wolde is de eerste die onomwonden zegt: dan moet het ook met ’scheiden’ vertaald worden. Er daarmee uit.

Lukas de Groote Veenendaal

Dinsdagavond kwamen er diverse berichten naar buiten over het plan van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 66 jaar of 67 jaar. Mensen die op 1 januari 2010 jonger zijn dan 55 jaar zouden in één keer 1 of 2 jaar langer moeten wachten op hun AOW èn op hun aanvullend pensioen. Wat een waanzin. Mensen tussen de 50 en 55 jaar oud, die geen werk hebben en ook geen baan meer kunnen vinden, hebben fiscaal niet eens de mogelijkheid om in de resterende 14 tot 10 jaar de benodigde 1 of 2 jaarinkomens bij elkaar te sparen, laat staan dat ze de premie van hun uitkering zouden kunnen betalen. Dat wordt dus gedwongen in de bijstand en het huis verkopen.

Josta van der Wiele Utrecht

Met belangstelling las ik dinsdag in Trouw het artikel van Doekle Terpstra over het integratiebeleid van het CDA. Met het standpunt dat het CDA vanuit joods-christelijke uitgangspunten helemaal open en liefdevol naar alle culturen en volkeren moet openstaan ben ik het volledig eens. Het probleem is echter dat Terpstra de keerzijde van de medaille in het geheel weer eens niet benoemt.

Een massa-immigratie, waarbij een groot deel van de immigranten het botweg vertikt om een positieve bijdrage aan onze samenleving te leveren. Voeg daarbij een godsdienst, de islam, die zich wereldwijd, maar ook in ons land, vaak zeer dominant en onverdraagzaam opstelt en we hebben het probleem al beter in kaart. De enorm agressieve houding van moslims naar christenen en joden maakt het plaatje compleet. Mij dunkt dat dit laatste de verklaring is voor goede uitslagen van de PVV in enquêtes.

Als het CDA en Terpstra deze laatste punten beter in acht nemen, is het met de populariteit van Wilders zo gedaan.

M. Busschers Haaksbergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden