diepgids16vrijdag

Goed dat SP-Kamerlid Harry van Bommel niet bij de Auschwitz-herdenking is. Maar zijn reactie is hypocriet. Hij wil het conflict in het Midden-Oosten niet koppelen aan de Tweede Wereldoorlog. In de bewuste demonstratie gebeurde dat wel. De meelopers vlak achter Van Bommel schreeuwden immers ’Hamas, joden aan het gas’. Van Bommel heeft dat beslist gehoord, maar er niets tegen gedaan. Minstens zo erg is dat hij zegt dat hij met intifada een burgerlijke ongehoorzaamheid zonder geweld bedoelde. Hij weet als geen ander dat de intifada van Hamas uiterst bloedig is, net als de voorgaande intifada’s. Van Bommel, maar ook andere SP’ers, zoals senator Anja Meulenbelt, sympathiseren openlijk met dit geweld.

Kees van Wijngaarden Dordrecht

Na Essent nu ook Nuon in de verkoop en dat allemaal, hoe groter hoe beter. Nadat de nutsbedrijven de markt opgingen werden in de top de salarissen ook conform de markt betaald. Nu gaan ze in de verkoop en de top zal dit niet slecht uitkomen. En dit onder het mom, het is beter en goed koper voor de consument. Maar wat is de praktijk van de overnames, het is uitstekend voor de top, maar de kopende partij wil zo snel mogelijk dat bedrag terugverdienen en dat gaat ten koste van banen en een hogere prijs voor de consument. Gas, water en licht horen in handen van de overheid, maar het ongeluk is dat door de financiële crisis de provincie en de gemeenten veel geld hebben verloren en nu met eurotekens in hun ogen kijken naar de winst bij de verkoop van gas en licht. En als het verkocht is en de provincie en de gemeente hebben het geld en gas en licht worden duurder, wel pech voor de consument.

K.G van Leeuwen Hengelo

Verbijsterd hoorden wij over de overname van Essent door RWE. Blijkbaar zijn onze lokale en provinciale overheden behept met een ernstige vorm van geheugenverlies. Nog geen drie maanden geleden liet de financiële crisis de wereld op zijn grondvesten schudden. Die is ontstaan doordat banken en verzekeraars voor het snelle gewin gingen en niet meer voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Onze lagere overheden zien de grote pot met geld waarvoor je ’leuke dingen kunt doen voor de burgers’ (citaat NOS-journaal). Dat die pot met geld door diezelfde burgers straks moet worden opgebracht in het tarief voor hun energie ontgaat hen blijkbaar volledig. En dat die tarieven bij zo’n overnamesom niet zullen dalen komt in hun hoofd blijkbaar ook niet op.

Dit maakt duidelijk dat de verwachting dat er na de financiële crisis iets zal veranderen in de wereld op niets is gebaseerd. De topmensen van Essent zullen wel een royale bonus ontvangen voor deze toch zo ’geslaagde transactie’.

Joke en Jelle Sijbesma Kampen

Op de vraag van T. de Vries uit Rotterdam van dinsdag in Trouw of er ook knoflook in de zuurkool en de boerenkool moet, kan ik volmondig ja antwoorden. Doe het maar eens: een rauw teentje fijngeknepen knoflook door een bord zuurkool, heerlijk en bij boerenkool niet minder. Doe je het allemaal heel geregeld, dan hoef je geen stap terug te doen als je een Trouw-abonnee ontmoet, de geur van lekker eten is dan algemeen.

Geert Jan Olijslager Emmen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden