diepgids16dinsdag

Koeien zijn uitstekende leveranciers van tuinmest. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)Beeld Trouw

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

In welke literaire boeken vinden rebelse jonge vrouwen soelaas, vraagt recensent Monica Soeting zich af in de bijlage bij de Boekenweek. Cissy van Marxveldt is een blikvanger, maar literatuur geschreven door vrouwen eindigt toch niet bij Connie Palmen in 1991? Wat te zeggen van de vrouwelijke hoofdpersonen van meer recente boeken van Renate Dorrestein, Monika van Paemel of Wanda Reisel? Ook dat zijn Titanen. Jammer dat de boekenbijlage, net als de sportpagina, begint met de mannen en als staartje de vrouwen noemt. Ik vrees dat de patriarchale bril die bij de jury van de AKO-literatuurprijs verondersteld wordt, ook aanwezig is bij Trouw.

Thea LeemanDen Haag

In hun artikel ’Seculiere hufterigheid’ (Letter & Geest, zaterdag) gaan de vier schrijvers in op de zogenaamde hostierel. Opvallend vind ik de defensieve houding van de auteurs (historici en SGP’ers). Alles wordt erbij gesleept om legitimiteit te zoeken voor de veelgeprezen scheiding van kerk en staat, als ware dat de dekmantel én de rechtvaardiging om binnen de kerkmuren te prediken dat homo’s geen hostie hoeven te ontvangen. Dit vloeit volgens de schrijvers voort uit ’schatplicht aan de christelijke cultuur’. Maar culturen zijn voortdurend in verandering. Welke ’periode’ nemen zij als maat? De kerk houdt zich niet aan de spelregels van de democratie en de grondwet. Nota bene: de auteurs vrezen zélf dat de kerk gedwongen wordt zich aan de wet te houden.

Clara BoerVeenhuizen

In het artikel ’De tuin verdient een volkoren boterham’ (weekendGids, zaterdag) beweert de heer Naber dat koemest geen voedingswaarde heeft. Dit slaat nergens op. In koemest zitten stikstof, fosfaat en kali en het sporenelement magnesium. Het percentage hangt af van de ouderdom van de mest en de hoeveelheid stro. Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond. Jammer dat velen niet meer de techniek beheersen om koemest of paardenmest goed onder te spitten.

Hindrik van der Ploeg, oud-docent Stenden HogeschoolLeeuwarden

Als je, zoals Wilders, bij het vertrek van een vooraanstaand politicus die twaalf jaar het land heeft gediend, het niet kunt opbrengen om ook maar één woord van waardering over je lippen te krijgen, dan diskwalificeer je uitsluitend jezelf.

Bert van den BraakDelft

Ik stoor mij aan de voortdurende stroom van publicaties in de media die afbreuk doen aan de persoon van J.P. Balkenende. Ook mijn ’lijfkrant’ Trouw doet hieraan mee.

Ik heb juist veel respect voor de wijze waarop JP de moraal, normen en waarden binnen de samenleving in stand tracht te houden. Hij heeft bovendien lang getracht samen te werken met een ’onbetrouwbare partner’. Het opblazen van het kabinet komt volledig op het conto van Bos. Dat vanwege de zorgvuldig geplande vlucht van Bos ook JP en het CDA hun consequenties moeten trekken, lijkt mij een belachelijke conclusie. Graag weer eens wat positiefs over JP.

Leen van TilburgDronten

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden