diepgids15woensdag

Het college van Zwolle schaart zich achter het initiatief voor een Herman Brood Experience in de stad. De Experience belicht niet alleen de kunst van de rocker en schilder, maar ook zijn levensstijl.

De gemeente stelt een startkapitaal van 50.000 euro beschikbaar, meldde wethouder Hennie Kenkhuis (GroenLinks/De Groenen). In het cultureel centrum wordt onder meer het atelier van Brood nagemaakt. Herman Brood werd in Zwolle geboren en overleed in 2001.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen vrijdag 24 oktober de 120ste verjaardag bij van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. De prinses is beschermvrouw van het orkest en volgde in die functie wijlen prins Claus op. Chef-dirigent Mariss Jansons dirigeert het orkest tijdens de feestavond in stukken van Beethoven, Rossini, De Falla en Strauss.

Het orkest heeft vanwege het jubileum ook een boek uitgegeven: ’Van Boegbeeld tot Kroonjuweel’. Het boek, samengesteld door verschillende auteurs, beschrijft de laatste twintig jaar van het orkest. Het is namelijk precies twintig jaar geleden dat het orkest het predicaat ’koninklijk’ mocht gaan voeren.

Twintig jaar geleden ook volgde Riccardo Chailly Bernard Haitink op als chef-dirigent. Het waren lastige tijden, met een moeizame zoektocht naar een goede balans tussen artistieke ambities en zakelijke haalbaarheid. Verder kreeg het orkest ook met het instorten van de cd-markt te maken en ging het zelf cd’s uitgeven.

Een brief waarin Karel Appel om financiële steun vraagt, gaat onder de hamer bij veilinghuis Van Spengen in Hilversum. De brief wordt dinsdag 21 oktober geveild.

De schilder schreef de brief in 1949 aan de heer IJkelenstam, secretaris van het Steuncomité van Beeldende Kunst. Zijn uitkering was stopgezet, omdat hij een schilderij had verkocht voor 200 gulden (huidige waarde ongeveer 100.000 euro). Zijn verzoek werd afgewezen. IJkelenstam was zelf ook schilder en de brief komt uit zijn nalatenschap. Het veilinghuis verwacht dat de historische brief ongeveer 500 euro oplevert.

Het straatnaambordje ’Het tuinpad van mijn vader’ is gisteren in Deurne onthuld. Het gaat om een regel uit het lied ’Het Dorp’ van Friso Wiegersma dat door zijn levenspartner Wim Sonneveld beroemd werd gemaakt. Het verwijst naar een pad langs het museum De Wieger in Deurne, het vroegere woonhuis annex praktijk en apotheek van de bekende vader van Friso Wiegersma, de kunstschilder en schrijver Hendrik Wiegersma.

Naast het straatnaambordje is een zuil onthuld met daarop de tekst van het refrein van het lied. De zuil is een schenking aan het museum van Hans van der Woude, weduwnaar van Wiegersma die twee jaar geleden overleed.

Wiegersma werd in 1925 geboren. Toen hij van het origineel Franse liedje ’La Montagne’ een Nederlandse versie wilde maken, had hij zijn geboortedorp voor ogen. Het Dorp is nog steeds een erg geliefd liedje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden