diepgids15maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ik ben ontroerd door Wouter Bos, die natuurlijk voor zijn gezin kiest, maar ook een scherp oog heeft voor de verhoudingen. Ondanks zijn enorme verdiensten voor Nederland in de afgelopen jaren, besefte hij dat er een andere lijsttrekker nodig was. Dat kon hij niet zo direct zeggen, en dus koos hij voor een eervol excuus. Elegant en fatsoenlijk en ook fijn voor zijn kinderen en echtgenote. En nu, eindelijk, komt Job Cohen. Ik hoop op een team Halsema-Pechtold-Cohen, met een beetje Rouvoet – en misschien Roemer. Een coalitie van fatsoenlijke mensen. Laat dat de insteek zijn voor de aanstaande verkiezingen.

Hans KuyperZaandam

Als een vrouw zegt, dat ze met haar werk stopt om voor haar gezin te zorgen, vindt iedereen dat normaal. Als drie mannelijke politici dat zeggen, roept Nederland ’ooh’ en ’aah’ en verandert ’Rondom Tien’ haar onderwerp ’Werkende armen’ in ’Emancipatiegolf in de politiek’. Nederland is pas geëmancipeerd, als de mededeling dat een man voor zijn gezin gaat zorgen net zulk groot nieuws is als de file op de A12.

Aafke KlopmanLeeuwarden

Wat een zuur commentaar van de feministische iconen Dresselhuys en Mees op de keuze van Wouter Bos en Camiel Eurlings. Dat zij met hun partners kiezen voor evenwicht in hun relatie is toch wat de feministische beweging altijd heeft gepropageerd? Eurlings en Bos zijn een voorbeeld voor hun generatie.

S. Mackenbach-SchepBreda

Job Cohen heeft gelijk en prof. dr. Alfred Adler, grondlegger van de individual psychogie, zei het al in de vorige eeuw toen hij als arts terugkwam uit de Eerste Wereldoorlog: ’Het enige wat de mensen nodig hebben is gemeenschapsgevoel en het gevoel erbij te horen’, dit als tegenhanger van de machtscultuur. Als je het gevoel hebt dat je erbij hoort, dan wil je graag meedoen. We houden goede moed!

Marry Oostijen Genemuiden

Leefbaar Rotterdam zegt dat het al vier jaar geleden ’signalen’ kreeg over twee mensen in een stemhokje en andere onregelmatigheden. Vier jaar lang heeft deze partij dus de gelegenheid gehad te voorkomen dat het nog eens zou gebeuren. In Amsterdam, waar zich in 2006 vergelijkbare taferelen afspelen, kwam de gemeentelijke Ombudsman met stevige aanbevelingen. Maar in Rotterdam wachtte Leefbaar de verkiezingen af om ‘aan te tonen’ dat het fout zit. De gesignaleerde misstanden zijn niet te tolereren. Maar ik houd een nare bijsmaak over aan de planning van Leefbaar Rotterdam. Als je echt het beste voor hebt met de democratie had je al vanaf 2006 luid aan de bel getrokken.

Dick Gaasbeek Heinenoord

Balkenende moet Bos volgen door zich uit de politiek terug te trekken, aldus het commentaar in de krant van zaterdag. Dus: opgeruimd staat netjes? Daarmee zou het CDA zich degraderen tot de bijwagen van Cohens PvdA. Balkenende moet op zijn post blijven als partijleider en lijstaanvoerder. Dan kan hij op niveau de discussie aan met de man die net als hij zich inzet voor een fatsoenlijke samenleving.

Jan ZindelHilversum

Gerda. Een dijk van een vrouw. De rug recht, een fiere blik. Met een glossy heeft ze haar ministerie op een verfrissende manier op de kaart gezet. Wat nog niemand voor haar is gelukt. Maar dan komt de jaloezie om de hoek kijken, een heel naar woekerplantje. Landbouwgif erop!

Wat een benepenheid. Gerda, doodzonde dat je het hoofd gebogen hebt, daardoor ben je ontrouw aan jezelf. Blijf in jezelf geloven. Je bent het waard.

Iet Westerbrink-JonkerStadskanaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden