diepgids15dinsdag

Door lekken weet iedereen al wat er in het koffertje zit. (FOTO ANP) Beeld
Door lekken weet iedereen al wat er in het koffertje zit. (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De bewering van oud-premier Van Agt dat de regering zijn diplomatieke paspoort heeft ingetrokken vanwege zijn opvattingen over het Palestijns-Israëlische conflicht mist elke grond (Trouw, zaterdag). In 2007 besloot minister van buitenlandse zaken Verhagen, op aandringen van de Tweede Kamer, dat voortaan alleen personen die ons land officieel vertegenwoordigen een diplomatiek paspoorten krijgen. Sindsdien worden de diplomatieke paspoorten van gepensioneerde premiers, ministers en ambassadeurs niet meer verlengd of vernieuwd. Dat geldt ook voor Van Agt.

Overigens mogen oud-politici die uit hoofde van hun functie wèl over een diplomatiek paspoort beschikken, dat alleen gebruiken in hun officiële capaciteit. Op privéreizen en vakanties moeten ze hun gewone paspoort meenemen. Als Van Agt er toch op staat dat de geldigheid van zijn diplomatieke paspoort wordt verlengd voor zijn privéreizen, eist hij een privilege dat geen enkele andere Nederlander geniet.

Annelou van Egmond, woordvoerder ministerie van buitenlandse zaken

Blijkbaar heeft Wilders niet meer het alleenrecht op grof taalgebruik. In Trouw van vrijdag lees ik dat CDA-Kamerlid Koppejan in de kwestie over de palingvangst, vindt dat ’de minister te snel op haar rug is gaan liggen’. Als een christen zijn partijgenote Verburg zo meent te moeten bejegenen is alle hoop op een politieke arena waar het motto ’fatsoen moet je doen’ tevergeefs en verliest het CDA elk recht op een beroep op ‘normen en waarden’. Onvoorstelbaar ook dat de Kamervoorzitter dit heeft laten passeren.

Arie Hoeflaak Leiden

Rob Schouten schreef vrijdag in zijn column over de Baarnse moord uit 1960, dat de twee eigenaren van de villa (plaats delict) hun huis niet wilden openstellen voor Monumentendag vanwege ’te veel gedoe, te veel ramptoerisme’. Schouten heeft een belangrijk detail gemist: de broers wilden het juist wel en gaven toestemming. Ze zijn namelijk trots op hun kantoor en vroegere woonhuis, dat met veertig kamers een van de grootste villa’s van Baarn is en nog in de oorspronkelijke staat (1910) verkeert. In ons dorp staat het huis bekend als villa Canton, maar de Gooi- en Eemlander kopte op de voorpagina: ’Moordvilla Baarn opent deuren’ en noteerde daarbij ook de volledige namen van de drie daders, onder wie de twee huidige eigenaren. Die zeiden daarop: dan niet. Een begrijpelijke reactie die niets te maken heeft met onwil, maar met menselijkheid.

Johan Hut Baarn

De Tweede Kamer had met het kabinet afgesproken de Miljoenennota dit jaar een paar dagen eerder te krijgen om zich beter op het debat te kunnen voorbereiden en plechtig beloofd de stukken niet te zullen laten lekken. Triest natuurlijk dat dit soort beloften van de Tweede Kamer niets meer waard zijn.

Hoewel Kamervoorzitter Verbeet het lek wil achterhalen, zal de dader wel nooit bekend worden. Duidelijk is dat de media, met de publieke omroep voorop, gebruik, of liever misbruik van het lek hebben gemaakt. Dat is toch een vorm van heling en strafbaar? Kom op Openbaar Ministerie, waar ben je nu? En minister Plasterk, wat denkt u van een flinke strafkorting op het budget van de publieke omroep?

A. Zwinkels Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden