diepgids13woensdag

Toerrijders kunnen beter passende schaatsen kiezen. ( FOTO ANP )

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Het advies om schaatsen 1 of 2 maten kleiner te kiezen, is niet goed (De Gids, 8 januari). Dat wedstrijdrijders doen, die ook vaak met blote voeten rijden. Voor een toerrijder moet je een passende schaats kiezen met eventueel een dikkere sok. Zo voorkom je het bevriezen van de tenen. Een of twee maten te klein schaadt de doorbloeding en leidt tot bevriezing.

T. Talsma, oud-wedstrijdrijder en 60 jaar toerrijder Helmond

Wim Slagter bepleit dat de Duitse ambassadeur de nationale dodenherdenking op De Dam op 4 mei moeten kunnen bijwonen (Podium, 7 januari). Ik ben het daar helemaal mee eens. Sinds 2008 organiseert de Raad van Kerken Amsterdam op 4 mei een vesper in de Oude Kerk. Daarna sluiten de aanwezigen zich aan bij de herdenking op de Dam. De voorganger van de Duitse protestantse kerk in Amsterdam was ook aanwezig bij de vesper en de dodenherdenking. Wij zijn beiden naoorlogs, maar ik kan u verzekeren dat het een bijzonder gevoel gaf samen met deze Duitse predikant twee minuten stil te staan bij wat er meer dan 65 jaar geleden is gebeurd. Zo vier je ook een beetje de vierde mei.

Foeke WesterveldAmsterdam

Verbazing en ongeloof viel mij ten deel toen ik de bijdrage las van Bram Grandia op Podium gisteren, over de uitlatingen van Geert Wilders in de Tweede Kamer. Net als leden van de Kamer was me de opmerking ’kopvoddentaks’ het meest opgevallen. Nu ik de gehele uitgesproken tekst voor me zag verbaast het me dat de Kamer toen niet als één man is opgestaan en weggelopen om deze donkerbruine taal niet verder te hoeven aanhoren. In de Kamer mag door de leden alles worden gezegd, maar er is geen verplichting om alles aan te horen.

Krijn Coppoolse Wijhe.

Ik ben het wel zó ontzettend met Bram Grandia eens. Ik ben van royaal vóór de oorlog, en herinner mij de toen vaak gebagatelliseerde berichten uit Duitsland, hoe Hitler-bewonderaars schimpten over alles wat Joods was. Laten we alles doen, om herhaling te voorkomen, en dwazen bijtijds de mond snoeren.

Ans Visser Culemborg

Ikon-pastor Grandia roept medechristenen op zich te distantiëren van de PVV. Mag ik medechristenen oproepen te stoppen met dat gedweep met de islam? En moslims te misbruiken met als enig doel te laten zien hoe tolerant en verlicht je zelf bent? Moslims zijn best mondig genoeg om voor zichzelf op te komen.

Een veroordeling van Wilders zal een ramp zijn voor onze democratie, en overigens ook niet zonder gevolgen blijven voor mensen als Grandia, die met zijn morbide ’PVV is NSB’-vergelijkingen precies hetzelfde doet als waar hij Wilders van beschuldigt, namelijk haatzaaien.

Jeroen Langelaar Boskoop

Wegens het extreme winterweer hebben de meeste provincies een jachtverbod op konijnen en verschillende vogelsoorten ingesteld. Dit met instemming van de jagersvereniging. Mooi is dat, even rust. Maar de dooi komt er alweer aan. Dieren die met veel moeite de bittere kou hebben overleefd, lopen alsnog kans dat ze door jagers meedogenloos worden koud gemaakt.

Hans Bouma Kampen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden