diepgids13donderdag

Zeven muzikanten brengen tijdens het Wintertuinfestival, van 21 tot 30 november in Arnhem en Nijmegen, een ode aan de dit voorjaar overleden schrijver en dichter Hugo Claus. Zij hebben zijn gedicht ’Nu nog’ op muziek gezet en er popsongs van gemaakt. Tijdens het festival, waaraan ruim honderd schrijvers, kunstenaars, acteurs, denkers en dichters meedoen, verzorgen popjournalist Leon Verdonschot, acteur Tygo Gernandt en schrijver Abdelkader Benali een hoorcollege en een masterclass over het thema van het festival: Faust. Waar ligt de grens tussen ambitie en obsessie? Wat willen ze bereiken en hoe ver zijn ze bereid daarvoor te gaan?

De oudste muziekprijs in Nederland, in het klassieke, jazz en popgenre, heeft de winnaars voor 2008 bekendgemaakt. De Edisons Jazz/World 2008 gaan naar Benjamin Herman, Brad Mehldau Trio, Trijntje Oosterhuis, Gé Reinders, Mahavishnu Orchestra en Ben Webster. De prijzen worden op 28 november in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven uitgereikt.

Het Sieboldhuis in Leiden is naar verwachting pas in december weer volledig toegankelijk. Het museum, dat de relatie tussen Nederland en Japan belicht, moest vrijdag zijn deuren sluiten omdat een trap in het gebouw losraakte. Zes mensen liepen daarbij verwondingen op. Directeur Hans Kuijpers denkt dat het twee tot drie weken zal duren om een nieuwe trap te plaatsen. Voordat een begin wordt gemaakt met de bouw, wordt bouwkundig en strafrechtelijk onderzoek gedaan naar het incident. De vaste collectie van het museum blijft toegankelijk.

De Jan Campert-Stichting heeft de prijswinnaars voor 2008 bekendgemaakt. Anneke Brassinga ontvangt de Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre. Peter Verhelst wordt voor zijn dichtbundel ’Nieuwe sterrenbeelden’ bekroond met de Jan Campert-prijs. Aan Doeschka Meijsing is de F. Bordewijk-prijs toegekend voor haar roman ’Over de liefde’, die onlangs ook de AKO Literatuur Prijs won. Luuc Kooijmans ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor zijn essay ’Gevaarlijke kennis’, over de zeventiende-eeuwse geleerden Jan Swammerdam en Niels Stensen. De G.H. ’s-Gravesande-prijs ’voor bijzondere literaire verdienste’ gaat naar radioprogramma ’De Avonden’. De prijsuitreiking vindt plaats op 8 maart 2009 in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, tijdens het jaarlijkse literaire festival ’Het Voorwoord’.

Twee Drentse dichteressen werken aan een bundel met Drentstalige erotische poëzie. Ze hopen hun publiek rode oortjes te bezorgen met teksten als: ’Ik vuule de reuring deur mien lief’ of ’witte taanden - in heur blaanke vleis’. De bundel verschijnt naar verwachting begin volgend jaar, onder de naam ’Minne Zinne’. Het duo Ria Westerhuis (De Wijk, 1960) en Delia Bremer (Hoogeveen, 1969) schrijft en dicht al langer Drents- en Nederlandstalig, en treedt regelmatig op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden