diepgids12woensdag

ACTUALITEITEN

In Netwerk een reportage over het conflict in Oost-Congo. Het conflict draait voor een belangrijk deel om de handel in coltan, een grondstof die wordt gebruikt in mobiele telefoons en een van de vele bodemschatten die het gebied kent. De strijd tussen de rebellen van Nkunda en het Congolese regeringsleger gaat over de vraag wie zich de mijnen waar coltan gedolven wordt mag toe-eigenen. Een Franse cameraploeg gaat de mijnen in en spreekt met onder anderen Nkunda (20.25 uur, Nederland 2).

EenVandaag Moeten we ons zorgen maken, is ons pensioen wel veilig? En... moeten pensioenfondsen wel beleggen? Zouden de pensioensgerechtigden niet meer inspraak moeten hebben? Verder: Donderdagavond 29 oktober is de eerste lichting mariniers teruggekomen uit oostelijk Tsjaad. Ze doen mee aan een Europese missie, die voor veiligheid in het grensgebied tussen Tsjaad en Darfur moet zorgen. Maar veel kunnen de militairen er niet doen. Tenslotte in ’EenVandaag’ een gesprek met bankier en auteur Geert Noels over zijn boek ’Econoshock’. Daarin legt hij uit hoe zes economische aardverschuivingen ons leven en onze maatschappij fundamenteel gaan veranderen (17.59 uur, Nederland 1).

INFORMATIEF

Nieuwslicht Mannen nemen meer risico’s en zijn optimistischer dan goed voor ze is. Bij uitstek eigenschappen die de kredietcrisis hebben aangezwengeld. Dat blijkt uit onderzoek van professor Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit Nijmegen. De hoogleraar Economische theorie analyseerde speciaal voor ’Nieuwslicht’ 120 afleveringen van het televisieprogramma ’Deal or No Deal’. Daaruit bleek dat vrouwelijke deelnemers minder risico’s namen dan de mannen en met gemiddeld twee keer zoveel prijzengeld naar huis gingen. ’Nieuwslicht’ vroeg Ruud van den Bos van de Universiteit Utrecht hoe het kan dat mannen méér onverantwoorde risico’s nemen (21.15 uur, Nederland 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden