diepgids12woensdag

Bladeren opruimen in de straten van Leiden. ( FOTO KOEN SUYK, ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Wat ik heel vreemd vind is dat Kader Abdolah de profeet Mohammed in de rubriek ’De Zin van’ (maandag) Obama vergelijkt met de profeet Mohammed. Aangezien hij moslim is, ga ik ervan uit dat hij zich verdiept heeft in de historische Arabische feiten over het leven van Mohammed. Ik heb dat ook eens uitgebreid gedaan. Bij mij komt dan, gezien de uitingen en daden van Mohammed, eerder Osama bin Laden of misschien George W. Bush in aanmerking!

Henk Gort Lutten

Het is goed dat Dijksterhuis in zijn natuurdagboek niet alleen goed nieuws uit de natuur brengt. Zijn stukje ’Lege zee’ kreeg zaterdag een woedende reactie, waarschijnlijk van een visser. Visserij ligt altijd gevoelig, maar overbevissing is slecht voor natuur en visserij. Het verband tussen visserij en het verdwijnen van vissoorten is in veel onderzoeken aangetoond en het is jammer om dit onderzoek te negeren. De Nederlandse regering voert een te slap beschermingsbeleid en laat te vaak doorvissen onder het mom van: er is meer onderzoek nodig. Aan de buitenkant blijft de zee een fraaie waterplas en de kaalslag onder water blijft onzichtbaar. Daarom is het prima dat Dijksterhuis zowel de overbevissing als het verhullen daarvan aan de kaak stelt.

J.W.H. Reneerkens Haren

Rutger Hiemstra uit Groningen verwijdert bladeren uit zijn tuin met een hark in plaats van een bladblazer. Dat vindt hij beter voor het milieu, schreef hij maandag. Ik laat de bladeren altijd liggen en na een tijdje zijn ze vanzelf weg. Een hovenier vertelde me dat dat composteren is, bladeren veranderen in mest. Dat is gezond voor de tuin in het voorjaar, je kunt ook compost in een potje kopen om aan het eind van de winter in je tuin te strooien. Villabewoners doen dat. Die potjes worden gevuld op de composthoop, waar de gemeente de bladeren naartoe brengt die door de bewoners zijn verzameld. De bewoners kopen een maand of vier later hun bladeren terug in een potje. De hovenier zei dat mijn oplossing goed is voor de tuin maar slecht voor de economie.

Johan Hut Baarn

Zet VVD’er Boekestijn uit de fractie

‘Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend,’ sneerde VVD-Kamerlid Boekestijn over fractieleider Rutte. Hij fluisterde dit toe aan Maarten van Rossem na afloop van een uitzending van ’EénVandaag’, toen hij dacht dat de camera’s niet draaiden.

Nu heeft Boekestijn zelf wel ideeën, maar die zijn tamelijk schokkend. Zoals we van deze overtuigde neoconservatief mogen verwachten was hij een voorstander van de Irak- oorlog en is hij nog steeds een bewonderaar van George W. Bush en John McCain. Vorig jaar sprak hij zijn steun uit voor de bouw van een raketschild in Polen, een zinloos initiatief waarmee VS en EU er alleen in geslaagd zijn Rusland tegen zich in het harnas te jagen.

Het recentste idee dat Boekestijn opvat is dat hij politiek leider van de VVD wil worden. Zijn campagne tegen ontwikkelingshulp en zijn pogingen de positie van Rutte te ondermijnen duiden op een opmerkelijke ambitie voor iemand die het op belangrijke onderwerpen zo vaak bij het verkeerde eind heeft gehad. Mijn wens is dat Rutte de VVD op het rechte pad houdt en deze rebel per direct uit de fractie zet.

Herman Frederiks Venlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden