diepgids12vrijdag

Wat zou er gebeuren met de stagiair bij de Rotterdamse rechtbank indien hij in het land waar hij of zijn ouders vandaan komen zou weigeren voor ’het recht’ op te staan? Wat zou daar gebeuren als ’andersdenkenden’ daar weigeren voor ’het recht’ op te staan?

En dan het schudden van handen. Eén stuk stof en de hand mag niet worden geweigerd. Waarom trekt iedere gelovige die meent geen handen te mogen schudden niet voor díe gelegenheid een handschoen aan? Ook kan hij zijn mouw een beetje opschuiven zoals vrouwen met hun sluier doen, als ze de huid van de geschudde hand niet willen voelen. Wie hebben er allemaal belang bij dit soort conflictueuze situaties?

L. van Malde Amsterdam

Op de voorpagina van Trouw van maandag staat een foto van de Olympisch kampioen 200 meter vrije slag. Maar van deze sporter geen euforische foto waarop hij stralend naar zijn tijd kijkt of zich met zijn gouden plak om zijn nek op het erepodium bevindt. Nee, Trouw beeldt hem af als afhankelijke man die door zijn trainer in het zwembad getild moet worden. We weten allemaal dat de man gehandicapt is, anders had hij wel mee gedaan met de Olympische Spelen in plaats van de Paralympics. Maar het feit dat hij hulp nodig heeft, is volgens Trouw groter nieuws dan de winst van een gouden medaille. Persoonlijk richt ik me liever op wat iemand wel kan.

Ellen Emonds Boekel

In Trouw stond dinsdag het schrijnende verhaal over de massamoord op het Javaanse dorp Rawagede in 1947. Nederland, trotse gastheer voor het internationaal gerechtshof, gebrand op berechting van Karadzic en Mladic vanwege Srebenica, heeft dus ook een dubieus verleden. Er is nu de kans om mooie woorden in iets concreets om te zetten. Benieuwd wie er met vertragingstactieken de zaak wil uitzingen tot alle Javaanse weduwes dood zijn, evenals de daders. Plegers: meld je alsnog! Regering: beken schuld en trek de portemonnee.

Jan Klijn Rhenen

Hoe crimineel is het van de hypotheekbanken Freddy en Fanny willens en wetens misleidende ’subprime’ hypotheken te slijten aan mensen, die het over een jaar niet meer kunnen betalen? Hoe crimineel is het in Nederland om een woekerpolis te verkopen, waarbij de voorgespiegelde vette kilo een mager pondje wordt? Hoe crimineel is het om je aandelenkoers met foute omzetcijfers te manipuleren? Deze bedrijven richtten honderden miljarden schade aan op kosten van de samenleving, zonder zelfs maar een symbolische straf te krijgen.

Pieter ter Steeg Gouda

In Den Haag staat het huis van Louis Couperus al twee jaar te verkommeren, terwijl het Couperus Museum te krap behuisd is. Beter kan het typische Nederlandse gebrek aan respect voor de eigen geschiedenis niet geïllustreerd worden.

In Parijs heeft Honoré de Balzac een schitterend museum, waar zijn leven en werken geïntegreerd aan het publiek worden getoond. Wie daar rondloopt, begrijpt het werk en zijn maker, en kan het plaatsen in de tijd waarin het gemaakt is. Dat museum is gebaseerd op respect en bewondering voor een grote zoon van het vaderland.

Als in Den Haag het huis waarin Louis Couperus woonde en werkte al twee jaar leeg staat en er al een Couperus Museum is, terwijl Den Haag pretendeert zijn eigen geschiedenis serieus te nemen, moet het vanzelf spreken dat de gemeente dat pand koopt en er een museum in huisvest, dat eer doet aan één van de grootste schrijvers uit de Haagse én Nederlandse literaire geschiedenis.

Henk Slechte Schiedam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden