diepgids11woensdag

Het Verzetsmuseum in Amsterdam komt met een expositie van werk van politiek tekenaar Fritz Behrendt. De tentoonstelling laat een selectie zien van de tekeningen die hij maakte tijdens en over de Tweede Wereldoorlog. De expositie ’Fritz Behrendt – getekend door de oorlog’ gaat op 24 februari open en duurt tot 6 september. De ouders van de in Berlijn geboren tekenaar vluchtten in 1937 om politieke redenen naar Nederland. In de oorlog maakte Behrendt, die studeerde aan de Kunstnijverheidschool in Amsterdam, al tekeningen over de politiek. Aan het eind van de oorlog werd de tekenaar aangehouden wegens verzetsactiviteiten. Later werkte Behrendt onder meer voor het Algemeen Handelsblad, Het Parool en De Telegraaf.

’My Father’s Tears’, het laatste boek van de op 27 januari overleden John Updike, komt nog dit jaar op de markt. ’My Father’s Tears’ is een verhalenbundel met ouderdom als centraal thema. Het boek verschijnt in juni. In april worden bovendien gedichten, die de Amerikaanse schrijver schreef kort voor zijn dood, gepubliceerd. Een van de gedichten in de bundel is ’Requiem’ waarin de schrijver speculeert over de reacties op zijn dood. Updike’s uitgever kreeg de gedichten pas kort voor diens overlijden toegestuurd.

Er bestaan plannen voor een museum over striptekenaar Marten Toonder (1912-2005), bekend van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Dit Toonderhuis zou in 2012 de deuren moeten openen. Het initiatief komt van de erfgenamen van Toonder, die in het museum het gedachtegoed van de striptekenaar willen onderbrengen. Niet alleen strips, maar ook boeken en schilderijen van familieleden van Marten Toonder moeten er een plek krijgen. Ook zou er een opleidingscentrum voor jonge striptekenaars moeten komen. Voor de vestiging van het museum kijkt de stichting vooral naar Rotterdam, de geboorteplaats van Toonder, of Amsterdam, een stad waar hij veel tijd doorbracht.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht laat een replica bouwen van de Sr 1, een koninklijk rijtuig uit 1864. De firma Kloosterboer in Purmerend bouwt het rijtuig. Op het ogenblik is er in het Spoorwegmuseum één koninklijk treinstel te zien: de rijtuigen van Juliana en Bernhard uit de jaren vijftig. Alle koninklijke treinen van voor die periode zijn verloren gegaan.

De keuze is gevallen op de Sr 1, omdat van dit rijtuig de meeste tekeningen en gegevens bewaard zijn gebleven. Het rijtuig zal in het voorjaar van 2010 voor het eerst in het museum te zien zijn op een grote internationale tentoonstelling van koninklijke treinen.

Deze maand is er weer theater in studentenkamers te zien. Duizenden bezoekers worden verwacht. Het Stukafest begon in 2001 in Nijmegen. In studentenkamers, tussen de bierkratten en de studieboeken, organiseerden studenten toneelavonden, voordrachten en muziekoptredens. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een festival waaraan negen universiteitssteden meedoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden