diepgids11woensdag

ACTUALITEITEN

EénVandaag Sinds een paar jaar is Nederland leidend in de aanpak van zeeschepen die het water vervuilen of die hun afvalstoffenhuishouding niet op orde hebben. EénVandaag gaat mee bij een grote, internationale actie tegen vervuilende schepen (18.15 uur, Nederland 1).

Netwerk Vandaag houdt Slachtofferhulp Nederland in Utrecht een bijeenkomst voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash bij de Polderbaan. De bijeenkomst is bedoeld voor psychische nazorg, maar ook geeft de stichting advies hoe je agressieve Amerikaanse letselschade-advocaten van het lijf kunt houden. ’Netwerk’ is aanwezig samen met overlevende Robert de Knecht (20.25 uur, Nederland 2).

BOEKENWEEK

Urbi@Orbi De boekenweek staat dit jaar in het teken van het dier. ’Urbi@Orbi’ wil niet achterblijven en gaat met theoloog en Augustinuskenner Paul van Geest in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp op zoek naar katholieke dieren (17.10 uur, Nederland 2).

De achtertuin van Jan Wolkers Wat is de overeenkomst tussen de bekoorlijke Venus en een glazig groen spuugbeestje? Hoe zit het met pissebedden en gele vla? Wat heeft een heksenbezem gemeen met een wrat? Op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin, heeft Jan Wolkers er prachtige verhalen over. En als hij vertelt, wordt alles poëzie. In zijn achtertuin ontpopt Wolkers zich als groot liefhebber van de natuur. En hij geeft leuke tips. bijvoorbeeld hoe je als jongen met een lisdoorn over het wipneusje van je vriendinnetje kunt strelen zodat zij denkt: ’dat is een fijnzinnige jongen. Die wil ik wel bij me houden.’ (19.55 uur, Nederland 2).

Opium heeft speciaal voor de Boekenweek een animatie gemaakt die gebaseerd is op een kort verhaal uit de nieuwe bundel van Toon Tellegen, ’Iedereen was er’. Tellegen wil nooit voor televisie worden geïnterviewd. ’Opium’ wist Tellegen wel over te halen om zelf de vertelstem te zijn bij deze korte animatie.

Verder is Jan Siebelink te gast, schrijver van de bestseller ’Knielen op een bed violen’. Hij vertelt over zijn leven met Tikker, de aristocratische windhond met wie hij jaren lief en leed deelde.

De oeroude verbondenheid tussen mens en dier neemt ook een belangrijke plaats in het nieuwste boek van schrijfster Bibi Dumon Tak, waarin zij de historie van oorlogsdieren beschrijft. Hoofdpersonen in haar boek zijn dieren die zich in tijden van oorlog trouw, onverschrokken en heroïsch scharen aan de zijde van de mens.

Dichter Simon Vinkenoog verrast de kijker met zijn keuze uit de vele boekuitgaven die verschijnen ter gelegenheid van de Boekenweek en waarin dieren van allerlei pluimage een rol spelen (21.25 uur, Nederland 2).

Op het nachtkastje De VPRO brengt tijdens de Boekenweek 2009 acht korte auteursportretten. Elke film duurt 4 tot 5 minuten. De auteur spreekt over de passie, maar ook over frustraties en keerzijdes van het schrijverschap. Vandaag: Herman Koch (22.50 uur, Nederland 2).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden