diepgids11woensdag

De schepper als ijssculptuur, in Zwolle. (FOTO DENNIS BEEK, ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

In de discussie over de schepping heb ik niets gehoord dat er twee scheppingsverhalen zijn. In de eerste plaats het lied van Genesis 1, waarover briefschrijver Vis maandag uitleg gaf. Vanaf Genesis 2 vers 4b wordt het verhaal nog eens verteld. Als het eerste verhaal een lied is, dan kan het tweede een mythe worden genoemd. Tussen de verhalen is een verschil. In het eerste lezen we dat de mens (mannelijk en vrouwelijk) aan het eind van de schepping staat. In Genesis 2 begint het met de schepping van de mens en dan volgen bomen en dieren. De dieren worden geschapen omdat ’God de Heer dacht dat het niet goed is dat de mens alleen is’. In Genesis 1 gebeurt alles door het woord. In vers 20 staat: ’God zei: het water moet wemelen van levende wezens en boven de aarde, langs het hemelgewelf moeten vogels vliegen’. In Genesis 2 worden de mens en de dieren door God gevormd uit stof en aarde. Op het laatst verschijnt de vrouw, uit de rib van de man, op het toneel.

Moeten gelovigen zich door deze verhalen in verwarring laten brengen? Niet als ze zich realiseren dat beide schrijvers niet een exact verloop van de geschiedenis weergeven. Geen van beiden was bij het begin aanwezig. Zij vertellen dat God aan het begin staat. Hoe, dat weet niemand, maar de uitspraak ’God staat aan het begin’ kan iedereen die zijn geloof bouwt op de Bijbel of de Tenach instemmen.

M.C. Hagg-den Haan Hoogeveen

Er tekent zich een nieuwe orthodoxie af, lees ik in de krant. ’Niet de Bijbel van kaft tot kaft’ is het ijkpunt maar ’een juist zicht op Christus, missionaire gedrevenheid en navolging.’ Bij beide ijkpunten zijn kanttekeningen te zetten.

Al lang spreekt de Bijbel van kaft tot kaft als Gods Woord velen niet meer aan. Maar de navolging van Christus, die in de orthodoxe mens en God is, is ook aanvechtbaar.

’Ik wens te zijn als Jezus’ was een lied, dat vroeger in orthodoxe kring al werd afgewezen, want Jezus als God was je toch altijd een stap voor.

Misschien moet de mensheid net als Jezus en zijn geloofsgenoten proberen de wil van de Eeuwige te doen.

Jan Schutte ’s-Gravendeel

Over het lot van de Europese Joden liet Hitler zelf geen twijfel bestaan: een nieuwe wereldoorlog zou voor het internationale ’geldjodendom’ de vernietiging van het Joodse ras in Europa betekenen. Deze voorspelling van 30 januari 1939 werd later geformaliseerd tot de ’definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk in de Duitse invloedssfeer in Europa’. Het is mij een raadsel waarom antisemieten en (neo)nazi’s de Shoah ontkennen. Zelfs in zijn testament riep Hitler zijn volgelingen op om de strijd tegen het ‘internationale Jodendom’ voort te zetten. De Shoah is grondig gedocumenteerd (het Wannsee-Protokoll). Dit dieptepunt in de menselijke geschiedenis blijft onloochenbaar, helaas geldt dat ook voor de eeuwenoude, verderfelijke hersenspinsels die er aan ten grondslag liggen.

André de BruijnHoevelaken

Wij missen Jan Visser! Het weerbericht is nu niet echt de moeite waard meer, en de inhoud ervaren wij als het niveau waarop de gemiddelde SBS-kijker wordt aangesproken. Erg jammer.

Kees-Jan Keijzer en Petra Boose Rotterdam

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden